Ruim tweeënhalf jaar cel voor Nederlandse G20-relschopper die met bierflessen gooide

Een 21-jarige Nederlander is de eerste veroordeelde voor de rellen bij de G20-top in Hamburg, begin juli. De man moet ruim tweeënhalf jaar de gevangenis in voor het gooien van bierflessen naar de politie. Daarmee ging de rechter ruim over de strafeis van de openbaar aanklager heen. Die was een jaar en negen maanden celstraf.

In de rechtbank in Hamburg probeert de 21-jarige Nederlander onherkenbaar te blijven. De rechter veroordeelde hem tot 31 maanden cel. Beeld afp

Bij binnenkomst in de rechtszaal werd de Amsterdammer, diep weggedoken in zijn rode capuchon, toegejuicht door het publiek. De meeste toeschouwers waren net als de verdachte afkomstig uit het radicaal linkse milieu. Zijn advocaat eiste vrijspraak.

Maar het liep anders: de 21-jarige werd veroordeeld voor zware landvredebreuk, het aanbrengen van zwaar lichamelijk letsel en het bieden van weerstand tijdens de arrestatie, goed voor twee jaar en zeven maanden opsluiting. Nadat de rechter gesproken had, was het publiek muisstil.

De Nederlander raakte met zijn projectielen een agent uit Berlijn, die in de rechtszaal getuigde. 'Ik heb korte tijd pijn gevoeld', zei hij. Hij bevestigde ook dat de Nederlander zich tegen zijn arrestatie verzette door in de foetushouding op de grond te gaan liggen en zijn spieren aan te spannen.

De Duitse politie zet een waterkanon in om demonstranten uiteen te drijven tijdens een demonstratie tegen de G20-top in Hamburg in juli 2017. Beeld afp

De Nederlander werd gearresteerd op de late avond van donderdag 6 juli, de eerste van drie chaotische nachten. Een paar uur eerder had de politie de eerste grote geplande demonstratie tegen de top, 'Welcome to Hell', ontbonden, omdat sommige demonstranten gezichtsmaskers droegen - een onderdeel van de zogenaamde 'black block' tactiek. Daarbij kleden demonstranten zich met opzet identiek, namelijk geheel in het zwart, zodat het voor de politie haast onmogelijk is om te achterhalen wie strafbare feiten pleegt.

Tweeduizend aangiften

In de uren nadat de politie de demonstranten met waterkanonnen had weggejaagd uit het havengebied, werden elders in de stad barricades opgeworpen, auto's in brand gestoken en stenen gegooid. Het epicentrum van de rellen bevond zich rond het linkse bolwerk Rote Flora, in het als dwars en alternatief bekend staande Schanzenviertel van Hamburg.

Politie en justitie onderzoeken nog tweeduizend aan de G20 gerelateerde aangiften. In veruit de meeste gevallen, 575, gaat het om materiële schade, in 330 gevallen gaat het om lichamelijk letsel, en in 303 gevallen om landvredebreuk. Tegen 50 mensen is een arrestatiebevel uitgevaardigd, 34 verdachten zitten vast. Het merendeel van hen komt uit het buitenland. Er zit ook nog een man uit Nijmegen vast in afwachting van een proces.

Relatief weinig arrestaties

Naar verwachting spreekt de rechter dinsdag een vonnis uit tegen een 24-jarige student uit Polen. De man werd opgepakt voordat hij aan de rellen had deelgenomen. Bij een controle op het station werd in zijn tas vuurwerk en pepperspray gevonden. Zijn advocaat, Jonathan Burmeister, zei begin augustus tegen de Volkskrant dat hij vreest dat zijn cliënt vooral om politieke redenen wordt vastgehouden. Gemeten naar de duur van de rellen en de omvang van de vernielingen heeft de politie maar weinig mensen weten te arresteren. Beurmeister vreesde daarom dat de rechter de relschoppers die wél geïdentificeerd konden worden zo zwaar mogelijk zou straffen. In het geval van de 21-jarige Nederlander lijkt zijn vrees bewaarheid geworden. Of hij in beroep gaat is nog niet bekend.

Na de rellen tijdens de G20-top hangt de geur van brand nog in de lucht in het Hamburgse Schanzenviertel. Volkskrantcorrespondent Sterre Lindhout fietst door de stad de dag na het inferno. 'Nu is dit het beeld van het protest tegen de G20', zegt een bewoner.

In de nasleep van de rellen, plunderingen en vernielingen rondom de G20 in Hamburg pleiten de Duitse regeringspartijen voor een Europese database met links-extremisten.

Er was voor hevige protesten gewaarschuwd tijdens de G20-top in Hamburg. Hebben gelegenheidsrelschoppers de politie toch nog verrast? Vijf vragen over rellen bij G20.

Correspondent Sterre Lindhout sprak met activisten die zich opmaken voor grote demonstraties tegen de G20. Ze maken gebruik van de gangbare formule: 'Als wij worden aangevallen, vechten we terug.'

Wie is toch die man die steevast met wit overhemd, fiets en hand in de zak op de relfoto's uit Hamburg staat?, vroeg fotoredacteur Frank Schallmaier zich af. Bekijk hier de fotoserie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden