Ruim tweeduizend coronapatiënten in het ziekenhuis, relatief veel opnamen in Biblebelt

De cijfers bij het nieuws van dinsdag: in de Nederlandse ziekenhuizen wordt het steeds drukker en de afgelopen week testten meer Nederlanders positief dan ooit tevoren.

Semina Ajrovic en Serena Frijters

Bijna 250 nieuwe opnamen per dag, opnamecijfers hoog in Neder-Betuwe en Urk

Dinsdag zijn 306 nieuwe coronapatiënten opgenomen, sinds begin mei waren de opnamecijfers niet meer zo hoog. Gemiddeld zijn de afgelopen week dagelijks 246 patiënten opgenomen, een flinke toename ten opzichte van de 200 van vorige week. De meeste patiënten komen op de gewone verpleegafdelingen terecht, 32 van hen belanden op de ic. De piek is nog niet in zicht. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat de ziekenhuiscijfers voorlopig nog verder doorstijgen.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2.071 coronapatiënten, van wie 385 op de intensive care. Dagelijks worden patiënten naar andere regio’s verplaatst om de drukte te spreiden. Veel gemeenten in de biblebelt kampen met hoge opnamecijfers. In de gemeenten Neder-Betuwe, Urk en Zwartewaterland zijn in de twee weken tot 12 november relatief de meeste inwoners opgenomen in het ziekenhuis, ruim 70 per 100 duizend inwoners. Dit ligt ver boven het landelijk gemiddelde van 14 opnamen per 100 duizend inwoners.

Nooit eerder zoveel positieve testen, half miljoen Nederlanders naar teststraat

De afgelopen week zijn ruim 110 duizend nieuwe coronabesmettingen gemeld, het hoogste weekaantal ooit in Nederland. De groei lijkt ook nog niet af te zwakken, dit is 44 procent meer dan een week geleden. Op maandag (19.256 meldingen) en dinsdag (20.252) waren de dagcijfers nog eens extra hoog door een storing bij de GGD op zaterdag. Daardoor werd op zaterdag en zondag, met toch een forse 13 duizend meldingen, een deel van de positieve testen niet doorgegeven. Naar verwachting duurt het nog tot donderdag voor alle nameldingen zijn verwerkt. Ruim een half miljoen Nederlanders liet zich testen bij de GGD’s, maar het percentage positieve testen is ongekend hoog: 19,6 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden