Ruim helft omstreden VU-proefschrift econome geschrapt

VU-promovenda Karima Kourtit heeft meer dan de helft uit haar omstreden proefschrift geschrapt. Ook heeft de econome tientallen nieuwe noten en literatuurreferenties toegevoegd. Dat blijkt uit een vergelijking van de twee proefschriften door de Volkskrant.

De Vrije Universiteit in Amsterdam. Beeld ANP

De gedane aanpassingen zijn opvallend omdat de na plagiaat teruggefloten econome haar proefschrift 'op een aantal kleine punten' moest aanpassen, zoals zowel de faculteitsdecaan als de rector van de Vrije Universiteit in Amsterdam eerder lieten weten. Een commissie van de VU stelde deze winter plagiaat vast na een onderzoek. De benodigde aanpassingen werden door zowel de decaan als de rector 'marginaal' genoemd, daarom kon de promotie spoedig alsnog plaatsvinden.

In het nieuwe proefschrift heeft de promovenda echter acht van de vijftien hoofdstukken die haar promotie telde, geschrapt. Titel en introductie zijn veranderd, verder is de inhoud van de bewaard gebleven hoofdstukken ongewijzigd. De volgorde van de overgebleven hoofdstukken is aangepast, een cruciaal tweede hoofdstuk is verdwenen en diverse hoofdstukken hebben een bijna verdubbeld notenapparaat. Zo telt het eerste hoofdstuk alleen al bijna 100 nieuwe bronverwijzingen, bovenop de oorspronkelijke 80.

Beperkte selectie
Kourtit, die niet op vragen van de Volkskrant wil reageren, laat in het universiteitsblad van de VU Ad Valvas weten dat haar nieuwe dissertatie niet zoals de vorige een 'comprehensive opus' is, maar 'een meer Amerikaans opgezet proefschrift, met een beperkte selectie van artikelen in gerefereerde journals'. Volgens de promovenda betekent dat dus niet dat de overige hoofdstukken 'onder de maat waren'.

Momenteel kijkt een tweede onderzoekscommissie nog naar 'onvolkomenheden' in andere publicaties van Kourtit. Volgens een woordvoerder van de universiteit vormt dit geen beletsel om de econome volgende week te laten promoveren.

Ook naar de oud-begeleider van Kourtit, met wie zij vrijwel al haar onderzoek samen verrichte, universiteitshoogleraar Peter Nijkamp loopt sinds januari dit jaar een onderzoek. Zijn omvangrijke oeuvre wordt nu - steekproefsgewijs - onderzocht op zelfcitatie en eventueel plagiaat. In haar dankwoord noemt Kourtit Nijkamp haar 'intellectuele vader'.

Voor de zomer
Bronnen rond de vakgroep laten weten dat er opnieuw procedurele handelingen omtrent het proefschrift met voeten zijn getreden. Zo had het nieuwe proefschrift vier weken tevoren in de universiteitsbibliotheek moeten staan. Dat was niet het geval. Een woordvoerder van de VU laat weten dat dit wel vaker gebeurt, 'zo net voor de zomer'.

De rector kan vandaag niet reageren op vragen van de krant. Wel laat de woordvoerder weten dat 'het bestuurscollege vierkant achter het proefschrift staat aangezien het is goedgekeurd door het college van decanen en de leescommissie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden