Ruim helft aanvragen kinderpardon afgewezen

Meer dan de helft van de aanvragen die zijn ingediend in het kader van de kinderpardonregeling zijn afgewezen. Dat blijkt uit cijfers die de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) later vandaag naar buiten brengt bij de presentatie van het jaarverslag.

Asielzoekers in het azc te ZeistBeeld ANP

De dienst heeft de regeling 'zo goed als afgerond' en er blijken 1710 van de 3280 ingediende aanvragen te zijn afgewezen. Nog eens 120 aanvragen zijn uiteindelijk ingetrokken. In totaal mogen nu 675 kinderen blijven en hebben nog eens 775 gezinsleden van de kinderen een verblijfsvergunning gekregen. Het gaat om de stand van zaken tot 1 april.

Het kinderpardon kwam op aandringen van de PvdA in het regeerakkoord. De VVD ging met tegenzin akkoord. De regeling geldt voor kinderen die vóór hun 18e ruim 5 jaar in Nederland verbleven. Ze mogen niet langer dan 3 maanden buiten het toezicht van het Rijk zijn geweest.

Een verzoek werd bijvoorbeeld afgewezen omdat de minderjarige vreemdeling niet lang genoeg in ons land woonde of nooit een asielverzoek had ingediend, aldus de IND. In 80 gevallen werd na een bezwaar toch nog een verblijfsvergunning toegekend.

Aanvechten
In totaal zijn er 1620 bezwaarschriften ingediend; hiervan zijn 130 zaken nog niet beslist. In deze gevallen wacht de IND nog op advies of resultaten van onderzoek. Mensen van wie het bezwaar is afgewezen kunnen nog naar de rechter gaan om het aan te vechten. Daar zijn nog geen cijfers van.

Het kinderpardon trad op 1 februari vorig jaar in werking en er kon 3 maanden lang een beroep op worden gedaan. Er was ook kritiek op, zowel in de Kamer als daarbuiten. Zo hadden linkse fracties graag een wat royalere regeling gezien. Ook de Kinderombudsman en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten pleitten ervoor om meer kinderen onder de regeling te laten vallen.

PvdA
De PvdA laat zelf weten 'verheugd' te zijn dat door het kinderpardon 675 kinderen en hun families in Nederland kunnen blijven. PvdA-Kamerlid Marit Maij laat dat weten in een reactie aan het ANP. Volgens haar is de door staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) uitgevoerde regeling veel ruimer dan het voorstel voor een kinderpardon dat de PvdA en de ChristenUnie in 2011 in de Tweede Kamer indienden.

Maij: 'Helaas blijven er altijd kinderen die niet voldoen aan de criteria. Dat is voor de betrokkenen heel pijnlijk, en daarom heeft de PvdA steeds aangedrongen op een ruimhartige beoordeling van grensgevallen. In het geval van schrijnende gevallen die niet voldoen aan de criteria heeft de staatssecretaris de bevoegdheid uitzonderingen te maken. Alleen hij kan die afweging maken.'

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wil Teeven morgen naar het vragenuur in de Kamer roepen. Voortman: 'De voorwaarden voor het kinderpardon zijn nu te star. Daardoor moeten kinderen die hier geworteld zijn alsnog weg. Dat is niet humaan. Deze cijfers geven mij er geen vertrouwen in dat het kinderpardon ruimhartig en rechtvaardig wordt toegepast. Ik wil daarom opheldering van staatssecretaris Teeven.'

PvdA-Kamerlid Marit Maij (R) laat weten dat de PvdA 'verheugd' is dat door het kinderpardon 675 kinderen en hun families in Nederland kunnen blijven.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden