Ruim half jaar na orkaan Irma krijgt Wereldbank groen licht voor hulp wederopbouw Sint Maarten

Ruim een half jaar na orkaan Irma geeft Nederland dan toch het groene licht voor de financiële hulp bij de wederopbouw van Sint Maarten. Via een fonds dat wordt beheerd door de Wereldbank komt de eerste 110 miljoen euro vrij, minder dan een kwart van wat in totaal beschikbaar is. Namens Nederland zal Frans Weekers (VVD), oud-staatssecretaris van Financiën, toezicht houden op een verantwoorde besteding van het geld.

Redactie
Sint Maarten, Phillipsburg, 8-12-2017Carmen Guillen staat tussen de resten van wat eens haar keurige huis was, orkaan
Sint Maarten, Phillipsburg, 8-12-2017Carmen Guillen staat tussen de resten van wat eens haar keurige huis was, orkaan "Irma" heeft het tot een hoopje puin vermalenFOTO : Guus Dubbelman / de VolkskrantBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dat zegt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) in een interview met de Volkskrant. De Tweede Kamer debatteert donderdag met de bewindsman over deze oplossing. Die heeft door de politieke instabiliteit op het eiland en de tijdrovende onderhandelingen met de Wereldbank lang op zich laten wachten.

Toezicht op deugdelijk bestuur

Al in november maakte het Nederlandse kabinet bekend dat het 550 miljoen euro beschikbaar stelde voor herstel van de orkaanschade op het zwaar getroffen Sint Maarten. Om zeker te zijn dat het geld niet zou verdwijnen in de zakken van corrupte politici en ambtenaren, stelde het twee voorwaarden: de instelling van een Integriteitskamer voor toezicht op deugdelijk bestuur, en betere grensbewaking.

De regering van Sint Maarten, net als Aruba en Curaçao een autonoom land binnen het koninkrijk, struikelde over deze voorwaarden. Inmiddels is eraan voldaan, heeft het land verkiezingen achter de rug en is een kabinetsformatie aan de gang. Nederland heeft de afgelopen maanden onderhandeld met de Wereldbank over een toezichthoudende rol. Sint Maarten stemt daarmee in. Net als Nederland en de Wereldbank krijgt het een eigen vertegenwoordiger in de stuurgroep die het oog houdt op correcte besteding van het geld.

Van de 550 miljoen euro komt 470 miljoen in een zogenoemd Trustfund, een fonds dat onder beheer staat van de Wereldbank. Het geld komt uitsluitend in tranches vrij. ‘Het gaat om veel geld voor een kleine bevolking’, zegt Knops. ‘Dat willen we op een goede manier besteden.’ Sint Maarten telt naar schatting 40 duizend inwoners, plus een onbekend aantal illegalen. Het streven is alles wat werd verwoest duurzaam te herbouwen, zodat een eventuele nieuwe orkaan minder schade zal aanrichten. Irma was met kracht 5 een orkaan van de zwaarste categorie en raakte het eiland op 6 september vol.

Zachte lening

De resterende 80 miljoen euro houdt Nederland in reserve. Overigens is daarvan al 24,6 miljoen liquiditeitssteun verstrekt in de vorm van een zachte lening, om een gat in de begroting van 2017 te dekken. Nog eens 7 miljoen euro is besteed aan ‘early recovery’, het eerste herstel nadat de fase van noodhulp was afgesloten.

Knops zegt verder dat hij gesprekken heeft gevoerd met de EU en Frankrijk om nauwe samenwerking met Saint Martin, het Franse deel van het eiland, te bevorderen. Premier Mark Rutte sprak hierover ook met de Franse president Emmanuel Macron tijdens diens bezoek aan Den Haag vorige maand. De vorige regering van Sint Maarten verbrak eerder alle banden met Saint Martin.

Voor de twee andere getroffen bovenwindse eilanden, Sint Eustatius en Saba, is een aparte voorziening van 67 miljoen euro getroffen. Dat geld beheert Nederland zelf, omdat zij geen autonome landen maar bijzondere gemeenten zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden