Ruim de koelkast leeg

Ach, wat is januari toch naar. Het is koud, het geld is op, de kerstboom staat er nog steeds en is al lang geen gezellig en geurig feest object meer, maar een kaal zinnebeeld van luiheid en landerigheid....

Maar helaas, ze is nog zeker twee weken op vakantie en we zullen het op eigen kracht moeten doen. De ijskast bijvoorbeeld, no'n bron van schuldgevoel. De resten van de kerstoverdaad liggen er nog te beschimmelen, want niemand heeft zin om die kommetjes met gestolde sausresten uit te bikken, laat staan om die stinkende, lekkende zalmmoot te evacueren, of die twaalf overgeschoten eidooiers die op het punt staan zonder hulp van buitenaf het deksel van hun tupperwarebakje te duwen.

Kom, even flink zijn.

Maar gooi niet alles weg: ganzen- en eendenvet bijvoorbeeld, dat overgebleven is van de gebraden gans of de geconfijte eendenpootjes, bederft niet. Ook(wild)jus die onder het vet heeft gestaan is zeker nog lekker, net als spek, salami of andere harde worst aan een stuk. En in het keukenkastje liggen vast nog wel wat gedroogde paddestoelen. U koopt er voor een paar dubbeltjes zuurkool bij, en kookt een heerlijke winterpot, genoeg om met het hele gezin twee dagen van te eten.

Smelt het vet in een braadpan met dikke bodem, fruit er de uien en knoflook zachtjes goudgeel in. Snijd de spek- en worstresten klein en fruit die even mee, doe de jus met vleesresten erbij en/of de gesneden varkenslappen, braad ze nog even mee. Leg de uitgeknepen zuurkool erop en hark die een beetje los, leg er twee laurierblaadjes op, een koffielepel karwijzaad en wat majoraan, doe de paddestoelen erbij en het (gezeefde) weekwater, de tomatenpuree en de wijn. Giet er kippenbouillon bij tot alles flink smeuiig is. Laat de schotel drie uur stoven op een zeer laag pitje, met de deksel er op. Let goed op dat het niet droog kookt, voeg af en toe wat kippenbouillon toe. Maal er, als alles helemaal gaar en zacht is, nog flink wat peper over, en wie niet op dieet is roert er nog wat extra ganzenvet doorheen. Gekookte aardappels zijn hier lekker bij, of puree, of stevig brood. Wat er overblijft, is morgen of overmorgen nog lekkerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.