Nieuws Oostvaardersplassen

Ruim de helft van geplande aantal edelherten afgeschoten in Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen heeft Staatsbosbeheer inmiddels ruim de helft van het geplande ruim 1.800 edelherten afgeschoten. Daarmee is het aan een behoorlijke inhaalslag bezig. Kwamen ze in december door het slechte weer niet verder dan 97 dieren, eind januari staat de teller op 922 geschoten edelherten.

Een kok bereidt vlees van edelherten uit de Oostvaardersplassen. Beeld Raymond Rutting

Deze winter geldt voor het eerst in decennia nieuw beleid in de Oostvaardersplassen, dat moet voorkomen dat dieren door gebrek aan voedsel doodgaan of uit mogelijk lijden moeten worden verlost. Vooralsnog is er voldoende voedsel; nog geen van de andere grote grazers (heckrunderen en konikpaarden) is afgeschoten omdat de verwachting was dat ze het einde van de winter niet zouden halen.

Na de slechte eerste maand ging Staatsbosbeheer vaker het veld in om te schieten. Van de geschoten edelherten zijn 515 aangeboden voor consumptie aan poelier Pieter van Meel. De vleespakketten die particulieren kunnen bestellen op Koopeenhert.nl vinden gretig aftrek. Ruim 12 duizend consumenten staan op de wachtlijst voor een hertenvleespakket.

Om de dieren beter te beschermen tegen koude weersomstandigheden zijn 325 bomen geplant in het gebied en komen daar nog 11 duizend struiken bij. Het afschot en de extra beschutting vloeien voort uit een adviesrapport onder leiding van Pieter van Geel, dat vorig jaar door de Provinciale Staten van Flevoland werd aangenomen.

De belangrijkste aanbeveling van Van Geel was het aantal grote grazers deze winter te beperken tot 1.100, zodat het gebied zich kan herstellen van overbegrazing. De vogelstand zou hierbij gebaat zijn. Ook concludeerde Van Geel dat er geen draagvlak is voor de grote sterfte van grote grazers, zoals de ruim drieduizend vorige winter. Dit leidde tot veel protest, illegaal voeren en doodsbedreigingen aan het adres van boswachters en ecologen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden