nieuwsDonorwet

Ruim de helft van de Nederlanders heeft donorkeuze nog niet vastgelegd

Ruim de helft van de Nederlanders heeft nog niet vastgelegd of zij na hun overlijden donor willen zijn. Dat meldt het AD. Sinds de donorwet begin 2018 is aangenomen, heeft maar een half miljoen mensen hun keuze laten vastleggen in het Donorregister.

Redactie
Ruim de helft van de Nederlanders heeft nog niet laten vastleggen of zij na hun overlijden donor willen zijn. Beeld anp
Ruim de helft van de Nederlanders heeft nog niet laten vastleggen of zij na hun overlijden donor willen zijn.Beeld anp

Vanaf 1 juli 2020 gaat de donorwet in. Volwassenen moeten dan expliciet hebben aangegeven wat ze willen na hun dood. Als zij dat niet hebben gedaan, wordt ervan uitgegaan dat hun organen mogen worden gebruikt voor transplantatie.

Volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) is een half miljoen nieuwe registraties mooi, maar niet genoeg. ‘Er zijn nu dagelijks situaties waarbij nabestaanden bij het plotselinge overlijden van een naaste niet weten of diegene organen wilde afstaan’, zegt hij in het AD. ‘Of je wel of geen toestemming geeft, is een persoonlijke afweging. Maar het is wel belangrijk dat iedereen erover nadenkt en de keuze invult.’

Vrouwen vaker dan mannen

Tot nu toe hebben 6,7 miljoen Nederlanders (44 procent) zich laten registreren in het Donorregister. Meer dan de helft van de geregistreerden (3,8 miljoen) geeft aan donor te willen zijn, al dan niet met beperkingen waardoor bepaalde organen niet mogen worden gebruikt. Ruim 2,1 miljoen mensen geeft geen toestemming voor orgaandonatie en 750 duizend anderen laten de keuze aan nabestaanden of een aangewezen persoon. Vrouwen zijn vaker donor dan mannen: 45 procent van de vrouwen stelt organen ter beschikking, tegenover 39 procent van de mannen.

Komende week start een nieuwe landelijke campagne om mensen over te halen hun keuze vast te leggen. Dat kan op donorregister.nl.

MEER OVER DE NIEUWE DONORWET

Journalist Daphne van Paassen was bij een orgaandonatie en volgde die van minuut tot minuut. Dat leverde een indringende reportage op.

Wat betekent die nieuwe donorwet voor donoren en patiënten? Zes vragen en antwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden