Ruim baan voor jong talent

Festival Boulevard in Den Bosch verkeert in lichte ademnood doordat het zijn subsidie verloor. Desondanks is een aardig en avontuurlijk programma samengesteld.

DEN BOSCH - 'De zuurstof is op', piept een benauwde heer in de grijze zeecontainer, waarin we met twintig mensen naar één van de 'tentjesvoorstellingen' kijken uit het pleinprogramma van de 29ste editie van Festival Boulevard in Den Bosch.


De oudere man onderbreekt abrupt de monoloog van acteur Johan Vanderpol en smeekt hem de container te openen. Een dame schiet schielijk achter het heerschap naar buiten, de verzengende, maar in ieder geval frisse lucht tegemoet. Het klinkt flexibel, ondernemend en 'festivallerig': een afgedankte zeecontainer als mobiele behuizing van een serie theatermonologen onder de noemer Blues in boxes. Maar bij tropische temperaturen is zelfs een korte monoloog van vijfentwintig minuten - inclusief stroboscoop - in deze metalen snelkookpan een pittige zit.


Vorig jaar presenteerde de eigenzinnige schrijfster en theatermaakster Anna van der Kruis tijdens Boulevard met succes haar eerste, fascinerende deel uit Blues in boxes: over een sociaal onhandig meisje bij een internetpostorderbedrijf, dat een besteller uit vermeende verliefdheid gaat stalken. Nu, in deel twee, pakt Van der Kruis het minder geheimzinnig aan. Vanderpol speelt een dertiger die zijn stoere vrouw verliest aan kanker. Hij beschrijft mooi hoe hij haar bij leven al wel én niet bezat. Maar het slot komt te abrupt en vereist een scherpe epiloog.


Festival Boulevard verkeert in lichte ademnood. Nadat het festival door de bezuinigingen zijn subsidie verloor, is het programma in vergelijking met eerdere jaren dunner; een aantal premières en (locatie)voorstellingen van getalenteerde makers ontbreekt noodgedwongen. Maar met hulp van Vlaamse en Brabantse partners heeft directeur Geert Overdam toch een aardig avontuurlijk programma weten samen te stellen met met groepen als FC Bergman, Laika en Studio ORKA. Een ander deel van de programmering krijgt het etiket BLVD Fabrikaat: korte eerstelingen van opkomend talent en tegendraadse ideeën van gearriveerde makers.


De opening donderdag stond geheel in het teken van BLVD Fabrikaat, nadat eerst op het Paradeplein driehonderd Boulevard-vrijwilligers waren toegejuicht tijdens 'een ode aan de volontairs' - 'toch de zuurstof van een festival', volgens gastheer en theatermaker Lucas De Man (tevens stadskunstenaar van Den Bosch).


Jonge makers, net afgestudeerd aan kunstacademies, dreigen in de verdrukking te komen omdat ze weinig tijd (en geld) krijgen om op stoom te komen. BLVD Fabrikaat predikt: maak niet dat waar mensen op zitten te wachten maar dat waarvan mensen achteraf denken: 'Dáár zat ik op te wachten.'


Festival Boulevard duurt t/m 11/8 op diverse locatie in Den Bosch. festivalboulevard.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden