Ruim baan voor de dierbare doden in Odijk

ODIJK Een groep burgers uit Odijk dringt aan op de aanleg van een tweede begraafplaats in hun dorp. De bestaande begraafplaats raakt vol, en aan de poort wordt streng geselecteerd: er is alleen nog plaats voor hervormden....

Odijk valt onder de gemeente Bunnik. Daar is een grote openbare begraafplaats gevestigd met nog meer dan voldoende capaciteit om de doden van Bunnik én Odijk te herbergen. De Odijkers willen echter een laatste rustplaats dichter bij huis, zegt uitvaartondernemer Miltenburg uit Odijk. 'De mensen hier hebben geen emotionele binding met Bunnik. Ze willen liever in hun eigen dorp worden begraven.' Tot voor kort was dat ook geen probleem. De zevenhonderd jaar oude begraafplaats van het (hervormde) 'witte kerkje' discrimineerde niet op geloof.

Aan die situatie is nu dus een einde gekomen: het raakt er overvol. Het kerkbestuur heeft besloten slechts begravingen toe te staan voor personen die een binding hebben met de kerkgemeenschap. Dus moeten niet-hervormden uitwijken naar Bunnik.

Een groep Odijkers heeft nu het initiatief genomen om voor eigen risico en zonder financiële steun van de gemeente een openbare begraafplaats in Odijk te beginnen. Gerekend wordt op circa vijf tot tien cliënten per jaar. Het Bunnikse college van B en W is bereid het bestemmingsplan voor een nieuwe beraafplaats in Odijk te wijzigen. De beoogde plek, naast de ijsbaan en de lokale scouting, is namelijk bedoeld voor 'recreatieve doeleinden'. Naast de begraafplaats komt ook een bergingskelder voor rioolwater.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden