'Ruim 90 doden bij bombardementen op Aleppo'

Bij bombardementen op Aleppo en omgeving, in het noordwesten van Syrië, zijn zaterdag zeker 90 burgers gedood. Dat meldt Al Jazeera. Het zijn de hevigste bombardementen in weken.

Een jongen zit tussen auto-onderdelen in het oostelijke district van Aleppo. Beeld reuters
Een jongen zit tussen auto-onderdelen in het oostelijke district van Aleppo.Beeld reuters

Onder meer het enige ziekenhuis voor vrouwen en kinderen in het dorp Kafr Hamra is geraakt door een luchtaanval. Daarbij zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), dat zich baseert op een netwerk van activisten ter plaatse, twee medewerkers omgekomen. Tien mensen zouden levend onder het puin vandaan zijn gehaald. Ook een markt in het nabijgelegen Urem al-Kubra werd aangevallen. Daarbij zouden zeker zes mensen zijn gedood.

Volgens het SOHR zijn de bombardementen het werk van Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen. De meeste doden vallen in het oosten van de stad Aleppo, dat wordt gecontroleerd door rebellen. Ook in het westen van Aleppo, dat in handen is van het Syrische regime, vielen zaterdag doden door mortieraanvallen die zijn uitgevoerd door de oppositie. Het precieze dodental is door de oorlogssituatie moeilijk vast te stellen. Sommige bronnen spreken van 51 doden.

Door de hevige bombardementen kunnen hulpkonvooien die voedsel naar de burgers proberen te brengen de stad niet bereiken, zo meldt persbureau AFP. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor een dreigende humanitaire ramp als de belegering van Aleppo nog langer voortduurt.

Rusland kondigde deze week een dagelijkse gevechtspauze van drie uur aan zodat hulpgoederen de inwoners van Aleppo kunnen bereiken, maar tot nu toe houden de strijdende partijen zich hier niet aan. Toch hebben enkele hulpkonvooien de stad de afgelopen dagen weten te bereiken. Voor het eerst sinds weken zijn er weer groenten en fruit te koop op markten.

Luchtbrug

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier wil een luchtbrug om de inwoners van Aleppo van broodnodige hulpgoederen te voorzien. Hij wijst erop dat de Contactgroep voor Syrië, waarin de belangrijkste bij Syrië betrokken landen zitting hebben, ooit heeft afgesproken dat 'een luchtbrug kan worden overwogen als humanitaire hulp stelselmatig wordt tegengehouden'.

Om zijn pleidooi kracht bij te zetten voerde Steinmeier aan dat eerder ook de inwoners van het Oost-Syrische Deir ez-Zor door hulpvluchten uit de brand zijn geholpen. De toestand in de al jaren belegerde miljoenenstad Aleppo zou nog nijpender zijn.

undefined

Groenten te koop op een markt in een oppositiewijk in Aleppo. Beeld afp
Groenten te koop op een markt in een oppositiewijk in Aleppo.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden