Ruim 85 procent van leden omstreden motorclubs heeft strafblad - aanzienlijk deel is 'veelpleger'

Ruim 85 procent van de zogenoemde 'outlaw bikers' in Nederland heeft een strafblad, blijkt vandaag uit nieuw onderzoek van de Universiteit Leiden en de politie. Vaak blijft het niet bij een enkele veroordeling: een derde van de bikers met een strafblad staat te boek als 'veelpleger', met meer dan tien veroordelingen achter hun naam. Het gaat om leden van bekende motorclubs als No Surrender, Bandidos en Satudarah.

Justitie kondigde deze week een zaak bij de civiele rechter aan om motorclub Satudarah te verbieden. Beeld anp
Justitie kondigde deze week een zaak bij de civiele rechter aan om motorclub Satudarah te verbieden.Beeld anp

Motorclubleden met een strafblad hebben daarop gemiddeld 9,4 veroordelingen staan. Ruim de helft van hen (56,7 procent) is veroordeeld voor geweldpleging, 35 procent voor drugs en 30 procent voor wapenbezit.

Het zijn enkele cijfers uit het onderzoek dat politie en Leidse onderzoekers vandaag presenteerden op een symposium. Het team lichtte het criminele doopceel door van 1.617 personen die bekendstaan als leden van zogenoemde 1%-motorclubs, door justitie doorgaans betiteld als 'outlaw bikers'.

Ook onderzochten ze de criminele carrières van 473 leden van supportclubs, groepen die gelieerd zijn aan 1%-clubs. Het onderzoek is een vervolg op een verkennende studie naar de criminele geschiedenis van motorclubleden uit 2014. Toen bleek uit een steekproef 80 procent van de Nederlandse outlaw bikers in bezit te zijn van een strafblad. Het volledige rapport verschijnt eind dit jaar.

Lees verder onder de grafiek

De cijfers tonen een sterke groei van het aantal 'chapters', afdelingen van motorclubs. Telde Nederland begin 2011 ruim dertig chapters, in juni 2016 waren dat er honderd meer. Ook het aantal supportclubs neemt toe. De stijging kan deels worden verklaard doordat toetreding tot clubs laagdrempeliger is geworden, schrijven de onderzoekers. Er zijn 'concrete aanwijzingen dat de voorheen strenge lidmaatschapseisen en lange initiatieperiode niet meer door alle outlawbikerclubs worden toegepast'.

Naar de buitenwereld toe presenteren deze 1%-motorclubs zich als hobbyvereniging: geen lieverdjes misschien, maar ook geen georganiseerde misdaad. Een 'hetze', noemde No Surrender-voorman Henk Kuipers onlangs de vermeende kruistocht van politie, justitie en media tegen de clubs. 'Wij houden ons alleen maar bezig met motorrijden.'

Lees verder onder de grafiek

Verbieden

Justitie poogt al jaren motorclubs van criminele slag te verbieden. Acht jaar geleden strandde een poging om de Hells Angels als criminele organisatie te kunnen weren. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie nieuw elan gegeven aan de strijd: november vorig jaar richtte het zijn pijlen op Bandidos en deze week kondigde het een zaak bij de civiele rechter aan om Satudarah te verbieden. Gelijktijdig zijn drie landelijke bestuursleden van de motorclub opgepakt op verdenking van deelname aan een aan een criminele organisatie. Ook klinkt de roep om No Surrender te verbieden sinds een locoburgemeester vanwege bedreigingen moest onderduiken.

Eenvoudig is dat allerminst. 'Zelfs als 80 procent van de leden van een outlawmotorclub een strafblad heeft, kun je niet zomaar concluderen dat de club een criminele organisatie is', zei hoogleraar criminologie Arjan Blokland, die het onderzoek leidde, in juni tegen deze krant. 'Je moet juridisch hard maken dat de motorclub een leidende rol speelt bij het plegen van strafbare feiten.'

Niet alle motorclubs zijn criminele nesten, toont het Leidse onderzoek aan. De onderlinge verschillen zijn groot. Kleinere clubs als Spiders, Veterans en Demons kennen amper leden met voordelingen, terwijl grote spelers als No Surrender, Hells Angels en Satudarah opvallen door hun hoge aantal leden met een strafblad.

De strijd tussen justitie en motorclubs

De roep om motorclubs als No Surrender te verbieden klinkt tot op het Binnenhof. Zeker nadat een locoburgemeester heeft moeten onderduiken vanwege bedreigingen. Maar hoe reëel is zo'n verbod? (+)

Motorrijders zijn de eeuwige zondebokken, zei No Surrender-voorman Henk Kuipers in juni tijdens een zelfbelegd mediaoffensiefje. Een lesje beeldvorming van motorclub No Surrender. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden