NieuwsMigranten Libië

Ruim 80 migranten verdronken bij Tunesië terwijl zij Libië probeerden te ontvluchten

Zeker tachtig Afrikaanse migranten zijn woensdag verdronken toen hun bootje omsloeg voor de kust van Tunesië. Slechts vier opvarenden overleefden de ramp, waarvan een later in het ziekenhuis alsnog is overleden.

Een migrant uit Mali, Souleyman Coulibaly, die is gered nadat de boot omsloeg, ligt op een bed bij het Red Crescent centrum in de Tunesische kustplaats Zarzis, 4 juli, 2019. Beeld AFP
Een migrant uit Mali, Souleyman Coulibaly, die is gered nadat de boot omsloeg, ligt op een bed bij het Red Crescent centrum in de Tunesische kustplaats Zarzis, 4 juli, 2019.Beeld AFP

Het schip was een paar dagen eerder vertrokken met 86 passagiers vanuit de Libische kustplaats Zuwarah, 60 kilometer vanaf de Tunesische grens, en sloeg om ten hoogte van de Tunesische kustplaats Zarzis, zo hebben de overlevenden verteld aan de Tunesische kustwacht. Zij zijn gered door Tunesische vissers.

In mei verdronken bij een vergelijkbare ramp ook al 65 migranten die langs deze zeeroute Europa probeerden te bereiken. Eerder deze week bereikte een groep van 65 migranten uit Libië met succes de Tunesische kustplaats Sfax.

Hernieuwde slag om Tripoli

De situatie in Libië is voor migranten ernstig verslechterd sinds een hernieuwde oorlog uitbrak om de hoofdstad Tripoli. Woensdag werden 53 migranten gedood en raakten tientallen mensen gewond bij luchtaanvallen op een detentiecentrum ten oosten van de hoofdstad waar zij werden vastgehouden. Donderdag maakte Ocha, de VN-organisatie die hulp bij humanitaire crises coördineert, bekend dat Libische bewakers op de migranten schoten toen ze probeerden te ontsnappen aan de luchtaanvallen.

De Libische autoriteiten zouden nog niet hebben gereageerd op het rapport van Ocha maar de minister van Binnenlandse Zaken, Fathi Ali Bashagha, zou wel hebben gezegd te overwegen alle migranten vrij te laten uit detentiecentra, zo meldde persbureau Reuters donderdag.

In het detentiecentrum in Tajoura, waar de aanval plaatsvond, zaten zo’n 600 migranten die eerder door de Libische kustwacht waren opgepakt toen ze probeerden illegaal naar Europa over te steken. Sinds Italië geen reddingsschepen meer accepteert, worden migranten met steun van de EU door de Libische kustwacht gered en gedetineerd in Libië. Migrantenorganisaties, die al langer kritiek op deze praktijk hebben omdat migranten in de detentiecentra worden gemarteld, uitgebuit, mishandeld en geen medische zorg krijgen, zien nu hun gelijk dat Libië ‘geen veilig land’ is om migranten naartoe terug te brengen, zo wordt op sociale media gedeeld.

Aanval op detentiecentrum

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) veroordeelde de aanval op het detentiecentrum woensdag scherp en riep de internationale gemeenschap op ‘veilige routes te creëren om migranten en vluchtelingen uit Libië te evacueren’. In en rond Tripoli zitten nog zo’n 3.300 vluchtelingen en migranten vast in detentiecentra. UNHCR roept landen op erkende vluchtelingen over te nemen uit Libië, IOM helpt niet-erkende vluchtelingen terug te keren naar hun thuisland. Onder de slachtoffers in het getroffen detentiecentrum waren enkele tientallen migranten uit onder meer Nigeria die een dezer dagen juist terug naar huis zouden keren.

De aanval op het detentiecentrum woensdag is het dodelijkste incident sinds het begin van de belegering van Tripoli door het leger van kolonel Khalifa Haftar in april. Milities die zich achter de internationaal erkende regering van premier Fayez Serraj hebben geschaard, verzetten zich aan de oostkant van de stad fel tegen Haftars Libische Nationale Leger. Bij de gevechten rond de stad zijn honderden inwoners gesneuveld en woonwijken vernield. Zeker 90 duizend inwoners zijn op de vlucht geslagen.

Migranten in de knel door oplaaiend geweld in Libië

Met een luchtbombardement op een detentiecentrum voor migranten vlak bij de hoofdstad Tripoli is de burgeroorlog in Libië een nieuwe fase ingegaan. Bij de aanval kwamen dinsdagavond minstens 44 gevangenen om het leven. De Verenigde Naties (VN) spreken van een mogelijk oorlogsmisdrijf.

Een groep van 43 migranten die door het Duitse reddingsschip Sea-Watch 3 is gered voor de kust van Libië, wacht al bijna een week voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa om van boord te mogen gaan. Zestig Duitse steden hebben aangegeven de migranten te willen ontvangen, maar zonder hulp van Italië en Nederland kunnen de migranten in Italië niet worden ontscheept.

De Libische premier Fayez el-Serraj voert de druk op Italië en andere landen op om te helpen de oorlog in zijn land te beëindigen. Hij stelt enerzijds voor zo snel mogelijk verkiezingen te organiseren, anderzijds dreigt hij Italië met een nieuwe toestroom van migranten als er geen einde komt aan de al twee maanden durende belegering van Tripoli door het illegale leger van kolonel Khalifa Haftar.

Net op tijd werden deze migranten geëvacueerd uit Libië, nu wachten ze in een vluchtelingenkamp in de snikhete woestijn van Niger op een veilig land dat hen wil opvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden