Ruim 500 jongens van Duits kathedraalkoor misbruikt en mishandeld door priesters en leraren

De omvang van het misbruikschandaal bij het kathedraalkoor van Regensburg is veel groter dan tot nu toe gedacht. Ruim vijfhonderd jongens zijn misbruikt en mishandeld door priesters en leraren, zo blijkt uit het dinsdag gepresenteerde onderzoeksrapport.

Sterre Lindhout
Het kathedraal van Regensburg. Beeld epa
Het kathedraal van Regensburg.Beeld epa

Advocaat Ulrich Weber spreekt daarin van een regime van 'geweld, angst en hulpeloosheid', weerspiegeld in 547 gevallen van mishandeling en 67 gevallen van seksueel misbruik en 49 geïdentificeerde daders. Medeplichtig aan deze misstanden is Georg Ratzinger (94), de oudere broer van de voormalige Paus Benedictus.

Ratzinger stond tussen 1964 en 1994 aan de leiding van het koor en het bijbehorende internaat, in de tijd waarin volgens Weber de mishandelingen op hun hoogtepunt waren, in de jaren zestig en zeventig. Weber concludeert dat Ratzinger van de misdaden geweten moet hebben. 'Hij heeft weggekeken.'

De 'Domspatzen' (mussen van de Dom) traden in die tijd op van de VS tot Korea, Hongarije en Polen. De gepolijste jongensgezichtjes in hun roodwitte gewaden sierden tientallen platenhoezen. Als mannen van middelbare leeftijd, vergelijken ze hun tijd op het internaat met 'de hel' en 'een concentratiekamp'. Weber spreekt van 'gebroken mensen.'

'Lieve lieve ouders, ik hou zo, zo veel van jullie, alstublieft ik wil zo, zo, zo graag naar huis.' Zo begint een handgeschreven briefje van een jongen die eind jaren zestig de vooropleiding van het internaat bezoekt. Hij smeekt om opgehaald te worden: 'Meld me af bij meneer de directeur. Ik moet altijd, altijd huilen.'

Georg Ratzinger stond tussen 1964 en 1994 aan de leiding van het koor en het bijbehorende internaat. Beeld epa
Georg Ratzinger stond tussen 1964 en 1994 aan de leiding van het koor en het bijbehorende internaat.Beeld epa

Doofpot

Wie heimwee had, werd geslagen of opgesloten, zo staat in getuigenverklaringen. Ook is er sprake van 'hygiënecontroles' waarbij de jongens zich in het openbaar moesten uitkleden. Een getuige schrijft dat hij als straf zijn eigen overgeefsel moest opeten. Zong je vals, sloeg de leraar soms zo hard dat wel vier rijen jongens omvielen, 'als dominostenen.'

Onderzoeker Weber constateert dat het bisdom al decennialang vreesde dat het misbruikschandaal zou worden ontdekt en actief heeft geprobeerd de omvang ervan onder de pet te houden.

Pas in 2010, in de tijd dat overal in Europa katholieke misbruikzaken aan het licht kwamen, klapte de eerste oud-leerling uit de school in de talkshow van Sandra Maischberger op de ARD.

De misdaden zijn bijna allemaal verjaard. Het bisdom van Regensburg heeft de slachtoffers schadevergoedingen beloofd van 5 duizend tot 20 duizend euro per persoon.

Ratzinger, die in 2010 ontkende iets van het misbruik te weten, gaf twee jaar later toe zelf ook weleens 'een tik' te hebben uitgedeeld, omdat dat in die tijd zo normaal was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden