Ruim 50.000 klachten over een 'spervuur van knallen'

Pas vanaf morgenochtend 10 uur is het toegestaan om vuurwerk af te steken, maar bij het meldpunt vuurwerkoverlast zijn inmiddels ruim 50.000 klachten binnengekomen. Eerst kwamen vooral meldingen binnen over harde illegale knallen, maar sinds dit weekend de legale verkoop is begonnen klagen mensen over een 'spervuur van knallen', zegt initiatiefnemer Arno Bonte.

Een duizendklapper in actie. Beeld ANP
Een duizendklapper in actie.Beeld ANP

Dit is het tweede jaar dat Bonte het meldpunt heeft geopend. Zijn initiatief wordt gedeeld door vijftien lokale GroenLinks-afdelingen en ondersteund door het Nederlands Oogheelkundig Genootschap. Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam, streeft naar een jaarwisseling met door de gemeente georganiseerde vuurwerkshows en zonder de aanhoudende knallen tussen kerst en driekoningen.

Vorig jaar kwamen in totaal 80.000 klachten binnen bij zijn meldpunt, nu staat de teller al op ruim 50.000 en oudjaarsdag moet nog beginnen. Vooralsnog gaat het aantal meldingen ongeveer gelijk op met vorig jaar, vertelt Bonte. Hij ziet inmiddels een patroon van drie fases: eerst het illegale vuurwerk met oorverdovende knallen, dan het legale knalvuurwerk dat onophoudelijk doorknettert en de straat onveilig maakt en tot slot de climax op oudjaarsdag met maximale schade aan brievenbussen, kliko's en ogen en handen.

Harde kern van vuurwerkfanaten
Het meldpunt is sinds 22 december in de lucht en krijgt sindsdien volop aandacht. Vrijwel iedere nieuwe tussenstand vertaalt zich in een berichtje op landelijke nieuwssites. De publiciteit gaat ook gepaard met weerstand, de site is al meerdere keren bestookt door cyberaanvallen. Een 'harde kern van vuurwerkfanaten' verzet zich tegen Bontes missie. 'Het draagvlak in de samenleving voor een vuurwerkverbod groeit en het aantal mensen dat vuurwerk afsteekt is kleiner geworden, van 20 procent naar een kleine 15 procent. Maar die groep steekt wel steeds meer en zwaarder vuurwerk af.'

Een geïmproviseerd vuurwerkbommetje. Beeld ANP
Een geïmproviseerd vuurwerkbommetje.Beeld ANP

Dit zijn de mensen die het hele jaar naar de laatste decemberdagen toeleven, weet de GroenLinkser. 'Maar de realiteit is dat het lolletje van een kleine groep ten koste gaat van een grote groep anderen. Meer dan de helft van de vuurwerkslachtoffers zijn niet degenen die het afsteken.'

Als gezicht van het meldpunt krijgt hij het gal over hem heen. 'Ik ben politicus, ik kan wel tegen een stootje. Bedreigingen die ik heb ontvangen heb ik niet als bedreigend ervaren. Ik zie dat als emotionele reacties op ons meldpunt. Het is jammer dat we de discussie niet zakelijker kunnen voeren.'

Vuurwerkvrije zones
Het meldpunt heeft de eerste vruchten al afgeworpen, vertelt hij. Naar aanleiding van het rapport van vorig jaar treden de gemeenten Rotterdam en Den Haag harder op in de dagen voor 31 december. Het aantal meldingen is in die gemeenten met 10 tot 15 procent gedaald, zegt Bonte. In Nieuwegein en Vlaardingen zijn rond scholen en bejaardentehuizen vuurwerkvrije zones ingesteld. Deze jaarwisseling moet uitwijzen of het helpt.

De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert op vuurwerk bij de Nederlands-Duitse grens. Beeld anp
De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert op vuurwerk bij de Nederlands-Duitse grens.Beeld anp

Bonte verwacht dat de Tweede Kamer bereid zal zijn de regels voor volgend jaar aan te scherpen. Hij ziet een politieke verschuiving die de groeiende afkeer van vuurwerk in de samenleving volgt. 'Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat tweederde van Nederland voor een verbod is. Vorig jaar heeft de Kamer nog netjes een hoorzitting gehouden over ons rapport, maar er vervolgens niets mee gedaan. Er lijkt nu ook een politieke omslag plaats te vinden.'

Een verbod is nog ver weg, denkt hij, maar mogelijk stemt de Kamer in met een inperking van de afsteektijden, in plaats van vanaf 10 uur 's ochtends, pas vanaf 10 uur 's avonds bijvoorbeeld. Hij hoopt ook op een strengere aanpak van illegaal vuurwerk en op lokaal niveau meer vuurwerkvrije zones.

Tot 3 januari
Het meldpunt blijft open tot 3 januari. Daarna worden de klachten aangeboden aan de Tweede Kamer en aan 15 burgemeesters. Bezoekers van de site kunnen kiezen uit een achttal vormen van overlast: harde knallen, ongezonde smog, schade, bedreigen of belemmeren van hulpverleners, gevaarlijke situaties voor toeschouwers, voorbijgangers of dieren. Ook is er ruimte voor eigen opmerkingen.

Legaal vuurwerk in de voorverkoop. Beeld anp
Legaal vuurwerk in de voorverkoop.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden