Ruim 40 partijen ondertekenen Energieakkoord

Meer dan 40 partijen, waaronder kabinet, vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties, hebben vrijdag hun handtekening gezet onder het vorige week overeengekomen Nationaal Energieakkoord. De partijen hebben de gemaakte afspraken afgelopen dagen in eigen kring besproken.

Beeld anp

'Dit is een bijzondere dag', stelt Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), onder wiens regie de onderhandelingen plaatsvonden. 'Alleen al omdat er niet eerder een energieakkoord is gesloten met zo veel partijen. Maar vooral omdat dit een markant moment voor ons land betekent.'

Volgens Draijer is het akkoord een startschot voor de partijen om zich komende jaren in te zetten voor het beschermen van de leefomgeving. 'We worden minder afhankelijk van de import uit het buitenland. En we verdienen investeringen terug. De burger kan voluit meedoen. Nederland gaat hiervan profiteren. Het is onze bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem.'

Economische impuls
Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt 'verheugd' te zijn. 'Met het Energieakkoord worden belangrijke stappen gezet ten aanzien van het streven om in internationaal verband te komen tot een volledig duurzame energievoorziening in 2050 en krijgt de economie op korte termijn een stevige impuls', aldus de bewindsman.

Het Energieakkoord kan rekenen op overwegend positieve reacties, maar er is ook kritiek. Zo heeft de Vereniging Eigen Huis die in een eerder stadium ook bij de onderhandelingen betrokken was, het akkoord uiteindelijk niet ondertekend. De belangenorganisatie van huizenbezitters wil geen 'blanco cheque' geven, waardoor huizenbezitters straks gebonden worden aan extra verplichtingen als bijvoorbeeld de industrie doelstellingen niet kan nakomen.

Overbodig en duur
Oppositiepartijen SP en GroenLinks vinden dat het akkoord wat hen betreft niet ver genoeg gaat. Het economisch bureau van ABN Amro opperde dinsdag dat er na deze nationale overeenstemming ook een internationaal energieakkoord zou moeten komen. En de PVV noemde het akkoord vorige week overbodig en duur.

Milieuorganisaties, die de afspraken mede ondertekenden, hebben aangegeven een oogje in het zeil te zullen houden of alle partijen hun toezeggingen wel naleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden