'Ruim 25 duizend buitenlandse jihadisten'

Ruim 25 duizend buitenlandse strijders hebben zich volgens een rapport van de Verenigde Naties aangesloten bij jihadistische groeperingen, zoals Al Qa'ida en Islamitische Staat. Vooral het afgelopen jaar is hun aantal sterk toegenomen. Sinds medio 2014 is het aantal buitenlandse jihadisten volgens het rapport met 71 procent gestegen.

Rook boven de stat Tikrit, waar het Irakese leger vecht tegen de Islamitische Staat. Beeld epa

De belangrijkste trekpleisters voor buitenlandse strijders zijn Syrië en Irak. Het rapport bestempelt die twee landen als een 'internationale hogeschool voor extremisten', zoals Afghanistan dat was in de jaren negentig van de vorige eeuw. Bij elkaar zouden in Syrië en Irak 22duizend buitenlandse strijders zijn neergestreken. Daarnaast telt Afghanistan nog eens ongeveer 6500 buitenlandse jihadisten. In Jemen, Libië, Pakistan en Somalië zou het om enkele honderden gaan. De VN-experts die het rapport hebben opgesteld waarschuwen dat de buitenlandse strijders zich mogelijk over de hele wereld zullen verspreiden als de terreurgroep Islamitische Staat wordt verslagen.

Vooral het uitroepen van het kalifaat in Syrië en Irak in juni vorig jaar door de terreurbeweging die toen nog ISIS heette, heeft al een katalysator gediend voor de stroom van jihadisten. Een groot deel van hen komt uit Tunesië, Marokko, Frankrijk en Rusland, maar er zijn ook steeds meer strijders uit onverwachte oorden als de Maldiven, Finland en Trinidad en Tobago. Bij elkaar gaat het om ruim honderd landen. Geschat wordt dat er ongeveer 180 jihadgangers uit Nederland naar Irak en Syrië zijn getrokken. De groei van het aantal jihadisten is voor een belangrijk deel te danken aan de sociale media, die geestverwanten uit allerlei landen bij elkaar brengen.

Het rapport is opgesteld in opdracht van de VN-Veiligheidsraad. Die nam vorig jaar een resolutie aan waarin alle VN-landen werden verplicht om flinke straffen te stellen op het werven van rekruten voor de jihad. Ook voor jihadgangers en financiers van groeperingen als al-Nusra en Islamitische Staat moesten zware straffen worden ingevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.