Ruim 2000 vluchtelingen in één dag Turkije binnen

Ruim 2000 vluchtelingen staken gisteren de Turks-Syrische grens over bij het plaatsje Tel Abyad. Hiermee komt het totaal aantal mensen dat deze week het geweld in Syrië en Irak ontvluchtte op bijna 7000. Tel Abyad wordt gecontroleerd door Islamitische Staat (IS).

De vluchtelingen verzamelen zich bij de Turks-Syrische grens Beeld afp

Volgens activisten in de grensregio hielden honderden, zo niet duizenden vluchtelingen zich al een aantal dagen op bij de grens in het noorden van Syrië. Uiteindelijk werden ze onder toezicht van de Turkse autoriteiten binnengelaten. Precieze aantallen zijn niet bekend: persbureau Reuters meldt dat er woensdag alleen al meer dan 2000 vluchtelingen zijn geregistreerd en volgens persbureau AFP zitten hier 686 Irakezen tussen. Zij vluchtten eerder al van Irak naar Syrië.

Het is bijna onmogelijk om in de overvolle Turkse vluchtelingenkampen nog meer mensen op te vangen. Daarom verblijven de meeste vluchtelingen in huizen of publieke ruimtes in de Turkse grensplaats Akcakale, dat grenst aan het Syrische dorp Tel Abyad.

Zo'n vijftig kilometer verderop ligt grensstad Kobani, waar lange tijd hevig werd gevochten door Koerdische strijders en IS. Kobani werd eind januari heroverd door de Koerden, met hulp van Amerikaanse luchtsteun. De stad is nu vervallen tot een spookstad.

Vluchtelingen bij de Turks-Syrische grens Beeld epa

Koerdisch offensief

Volgens een Turkse official wordt er op dit moment hevig gevochten aan de grens: Koerdische strijders begonnen twee weken geleden een offensief om IS terug te dringen en Tel Abyad weer in handen te krijgen. Tegelijkertijd bombardeert een internationale coalitie onder leiding van de VS ook al tijden in het gebied.

Turkse onderminister Numan Kurtulmus, die aanwezig was toen de vluchtelingen Turkije binnenkwamen, zei dat de burgers in het gebied geen kant op konden. 'Het geweld komt van alle kanten: de luchtaanvallen van het westen en de gevechten tussen IS en de Koerdische strijders. Turkije wil alles doen om deze burgers te steunen.'

Het noorden en noordoosten van Syrië is strategisch van groot belang, omdat het verschillende door IS gecontroleerde gebieden met elkaar verbindt. Tel Abyad is een van de laatste plaatsen op de Turkse grens die nog in handen van IS zijn. Juist het noordoosten wordt door de Koerden ook gezien als deel van een Koerdische staat.

Het aantal vluchtelingen dat sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië en de opkomst van IS naar Turkije is gevlucht, is moeilijk vast te stellen. Schattingen lopen uiteen van 1,8 tot 2,5 miljoen.

De concurrenten van IS

Al Qaida is geen goed functionerende organisatie meer, en is door de opkomst van Islamitische Staat uiteengevallen. IS is Al Qaida de baas op het gebied van propaganda, heeft meer aanhang en meer terrein veroverd. Dat zeggen althans twee invloedrijke spirituele leiders van Al Qaida donderdag in een exclusief interview met de Guardian. Volgens Abu Qatada, een Jordaanse prediker, en Abu Mohammad al-Maqdisi, een van de belangrijkste nog levende geleerden voor jihadisten, is Al Qaida-leider Ayman al-Zawahiri geïsoleerd van zijn commandanten en drijft zijn aanhang louter op loyaliteit. De financiële middelen zijn bovendien opgedroogd en het is voor Al Qaida steeds lastiger om nieuwe leden te werven.

Tegelijkertijd is Jabhat al-Nusra, een aan Al Qaida gelieerde organisatie, een serieuze concurrent van IS.

Druzen aangevallen

Elders in Syrië werden vandaag zeker twintig Druzen gedood door Jabhat al-Nusra, een aan Al Qaida gelieerde organisatie. De Druzen zijn een religieuze minderheid en wonen geconcentreerd in de provincie Soueida, in het uiterste zuiden van Syrië, nabij de grens met Jordanië. Ze vormen zo'n 3 procent van de Syrische bevolking. Vorige maand zei de leider van al-Nusra nog dat de Druzen, die door de jihadisten als afvalligen worden gezien, niet zouden worden vervolgd.

In Soueida veroverden rebellen vandaag een groot deel van een luchtmachtbasis die in handen was van de regering van Assad. Dat heeft een rebellenwoordvoerder vandaag gezegd. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, gevestigd te Londen, bevestigt dit. Volgens SOHR-directeur Rami Abdel Rahman had de regering plannen om vanaf de luchtmachtbasis bombardementen uit te voeren op onder andere woonwijken van Damascus die in handen zijn van de rebellen. De Syrische staatstelevisie ontkent deze berichten.

Een jongetje dat is gevlucht naar Turkije Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.