Ruim 200 duizend demonstraties in China in 1998

In China hebben het afgelopen jaar 216.750 protestdemonstraties plaatsgevonden van werknemers van staatsbedrijven. Dit cijfer, dat alle tot nu toe gemaakte schattingen ver overtreft, is afkomstig van de verbannen Chinese vakbondsactivist Han Dongfang....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Han leidt tegenwoordig in Hongkong een organisatie die zich bezighoudt met de arbeidsrechten in China. Zijn informatie over de arbeidsonrust heeft hij van de Chinese politie en het ministerie van Arbeid.

Bij de protesten van vorig jaar, zei hij, waren 3,6 miljoen mensen betrokken.

In 627 gevallen hadden de demonstranten het gemunt op gebouwen van de regering of van de partij, terwijl het 459 keer tot gewapende botsingen kwam met de politie of ander overheidspersoneel. Daarbij vielen aan regeringskant 78 doden. Het aantal slachtoffers bij de demonstranten is niet bekend. Meer dan achthonderd personen, voor het merendeel agenten, raakten gewond.

Een jaar geleden voorspelde Han dat de Chinese samenleving dreigde te ontploffen. Die waarschuwing, zei hij, begint uit te komen, nu de hervorming van de staatsbedrijven steeds meer mensen werkloos maakt. De werkloosheid in de steden, officieel 3,5 procent, wordt geschat op 10 procent en loopt verder op.

De regering wil de sluiting van verliesgevende staatsbedrijven doorzetten. De daaruit resulterende massawerkloosheid probeert ze op te vangen met kolossale investeringen in publieke werken. Op de uitbarstingen van onvrede heeft ze een dubbel antwoord: concessies voor de demonstranten, en de harde hand voor de organisatoren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden