Ruim 200 banen van Polare gered

Door de verkoop van een reeks boekwinkels kunnen ten minste 214 van de bijna vijfhonderd werknemers van het failliete Polare hun baan behouden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILCO DEKKER

AMSTERDAM - Dat blijkt uit de eerste faillissementsverslagen die curator Kees van de Meent vrijdag heeft gepubliceerd. De boekwinkelketen Polare ging eind februari failliet. Toen werkten er 496 mensen, van wie 125 als oproepkracht.

Bij de doorstart slaagde de curator erin 16 van de 21 boekwinkels van Polare onder te brengen bij nieuwe eigenaren, zo werd al eerder bekend. In de meeste gevallen waren dat lokale boekondernemers.

Bij de Amsterdamse boekwinkel Scheltema ging het om Novamedia, het bedrijf achter onder meer de Postcodeloterij, onder leiding van Boudewijn Poelmann, die eerder de uitgever Nieuw Amsterdam en boekenclub ECI kocht. De koopsom voor Scheltema was 457.500 euro, blijkt nu. De winkel aan het Koningsplein leed in het boekjaar 2012/2013 ruim 8,5 ton verlies, op 9,2 miljoen euro omzet.

Het Rotterdamse Donner werd voor 386 duizend euro verkocht, het Utrechtse Broese kon voor drie ton verder onder een nieuwe eigenaar. De verkoop van de zestien boekwinkels leverde in totaal ruim 2,3 miljoen euro op. Nog eens 2,3 miljoen euro werd binnengehaald door de verkopen in de winkels die gedurende de faillissementsperiode open waren.

Die opbrengsten uit de boedel zijn niet voldoende om alle schuldeisers te betalen. Zo bedragen de vorderingen van ABN Amro (6,6 miljoen euro) en ING (3,7 miljoen) samen ruim 10 miljoen euro. De vordering van boekenleverancier Centraal Boekhuis (CB) is nog niet binnen, maar die komt wellicht uit op circa 6 miljoen euro. CB meldt dat bedrag te zijn misgelopen door het Polarefiasco.

Polare ontstond in 2012 door de samenvoeging van Selexyz en De Slegte en was tot aan het faillissement eigendom van de investeringsmaatschappij ProCures. Volgens curator Van de Meent is nog niet te zeggen hoe groot de Polarestrop voor de banken en CB uiteindelijk zal zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden