Ruim 170.000 Nederlanders willen absoluut geen donor zijn - maar aantal 'ja-zeggers' stijgt ook

Het aantal mensen dat geen toestemming geeft om na hun dood organen aan een ander af te staan, is sinds september vorig jaar flink gestegen. Het gaat om ruim 170.000 Nederlanders die, sinds de goedkeuring van de Tweede Kamer voor de nieuwe orgaandonatiewet in september 2016, hebben vastgelegd geen orgaandonor te willen zijn. Daarmee komt het totale aantal 'nee-zeggers' op 1,7 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van het CIBG.

Actrice Marian Mudder en acteur Frank Lammers aan de telefoon tijdens de wervingsactie bij de start van de Donorweek. Beeld anp

Tegelijkertijd neemt het aantal mensen die na hun overlijden wel hun organen willen afstaan ook toe, zij het veel minder hard. 2.905.920 Nederlanders hebben zich als orgaandonor zonder enige donatiebeperkingen geregistreerd. Sinds september vorig jaar is dit aantal met zo'n 7300 mensen gestegen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt zich vooralsnog geen zorgen over het groeiende aantal nee-zeggers. 'We gaan door met dat wat we al deden: het geven van voorlichting over het belang van een eigen keuze', licht een woordvoerder van het ministerie toe.

Ook de Nederlandse Transplantatie Stichting, die het draagvlak voor orgaandonatie wil versterken, herkent zich hierin. 'Het belangrijkste is dat mensen een keuze vastleggen. Of dat een ja of een nee is, is voor iedereen persoonlijk', zegt Janine van Trierum, Senior Corporate Communicatieadviseur bij de stichting. 'Het is een onderwerp dat niet alleen over kennis gaat, maar ook over emotie. We willen graag dat zoveel mogelijk mensen met elkaar spreken over de beslissing om wel of niet orgaandonor te worden.'

D66 loodste vorig jaar september een wet door de Tweede Kamer om het huidige donorregistratiesysteem te veranderen. Nu moeten mensen nog expliciet toestemming geven om na hun dood een hart, lever of een ander orgaan te doneren. In het nieuwe systeem verandert dit en worden alle Nederlanders van 18 jaar of ouder orgaandonor, tenzij ze binnen een bepaalde tijd een keuze hebben geregistreerd. Of de wet er daadwerkelijk komt, hangt van de Eerste Kamer - die de wet nu bestudeert - af.

Het aantal mensen dat op een orgaantransplantatie wacht, schommelt al jaren rond de 1000 personen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Afgelopen jaar groeide dit aantal van 975 naar 1100, een stijging van 13 procent.De precieze oorzaak hiervoor is lastig te achterhalen, zegt Van Trierum van de Nederlandse Transplantatie Stichting. 'Het hangt van erg veel factoren af waarom dit aantal stijgt of daalt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden