Ruim 1300 meldingen over storm en stormschade

In Nederland zijn vandaag in totaal 1327 meldingen via het hulpdienstennetwerk P2000 uitgestuurd over de storm en stormschade. De meeste meldingen kreeg de regio Rotterdam-Rijnmond te verwerken (127), gevolgd door Noord- en Oost-Gelderland (121).

Een deel van een bedrijfspand aan de Max Planckstraat in Ede is door de storm ingestort.Beeld anp

Dat meldde Alarmeringen.nl vanavond. De steden Rotterdam en Amsterdam werden relatief gezien het zwaarst getroffen. In de Maasstad werden 55 meldingen gedaan en in Amsterdam 43.

Zo is vanavond het dak van een appartementencomplex aan de Benthuizerstraat in Rotterdam gewaaid. Acht woningen in het complex zijn ontruimd en diverse straten werden afgezet. Volgens de hulpdiensten zijn er geen gewonden gevallen.

Op foto's op Twitter is te zien dat zwarte dakbedekking langs de gevel van het appartementencomplex hing. Het loshangende deel is weggehaald. Al het losliggende materiaal is weggehaald en het dak is gefixeerd, aldus de Veiligheidsregio Rijnmond.

De bewoners van de acht appartementen zijn opgevangen in een café, aldus de veiligheidsregio. Zij kunnen kiezen of ze de nacht thuis doorbrengen of in een hotel. Wethouder Joost Eerdmans, wegens verblijf in het buitenland van Ahmed Aboutaleb loco-burgemeester, is langsgegaan bij het café. 'Om de bewoners een hart onder de riem te steken', aldus zijn woordvoerder.

Passagiers opvangen
Schiphol liet eerder vandaag weten passagiers de komende nacht op te zullen vangen die door de storm op de luchthaven gestrand zijn. Vanwege de stormachtige wind moest Schiphol ongeveer negentig vluchten annuleren. Het is niet duidelijk hoeveel mensen gebruik zullen maken van de bedden op de G-pier. Volgens een woordvoerster van de luchthaven brengen veel luchtvaartmaatschappijen ook passagiers onder in hotels.

De vertragingen liepen door de storm in de loop van de dag steeds meer op, tot ongeveer anderhalf uur. Na 18.00 uur kwamen er nog buien met hagel, onweer en windstoten. Het baangebruik was door de sterke westen- en noordwestenwind veel lager dan normaal. Ook het inkomende vliegverkeer had last van de wind. Schiphol informeerde passagiers via social media en boekte ze waar mogelijk om.

Het Nederlandse Rode Kruis is door Schiphol gevraagd om tussen 22.00 uur dinsdag en 06.00 uur woensdag een EHBO-post in te richten. De hulpverleningsorganisatie heeft daarvoor drie medewerkers beschikbaar gesteld.

Storm over hoogtepunt, maar nog wel gevaar
Eerder vandaag liet het KNMI al weten dat de storm over zijn hoogtepunt heen was, maar dat het gevaar nog niet was geweken.

Om ongeveer 18.00 uur was de waarschuwing voor extreem weer (code oranje) beëindigd. Deze was ingesteld voor Groningen, Friesland, het noordelijk deel van Drenthe en alle Waddeneilanden vanwege zeer zware windstoten met snelheden van 100 tot 120 kilometer per uur.

Opvang gestrande reizigers op Schiphol.Beeld anp

Toch is het met de windstoten nog niet gedaan. Voor het hele land geldt nog waarschuwingscode geel omdat vanavond nog zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur kunnen voorkomen. Ook trekken enkele buien over het land. Hierbij kunnen de windstoten nog iets zwaarder zijn en is er kans op onweer en korrelhagel.

Zware dag voor Schiphol door storm
Zo'n negentig vluchten zijn vandaag geannuleerd op Schiphol als gevolg van de harde wind. De vertragingen liepen in de loop van de dag steeds meer op, tot ongeveer anderhalf uur. De weersverwachting lijkt er de komende uren niet beter op te worden.

Een man moet zijn hoed vasthouden vanwege de harde wind op de luchthaven van Schiphol.Beeld anp
Een omgewaaide vrachtauto lag vanochtend dwars over de weg op de N31 bij Harlingen.Beeld anp

'Voor na 18.00 uur voorspellen ze buien met hagel, onweer en windstoten. Dat maakt het er niet eenvoudiger op', zegt een woordvoerder. 'We kunnen wel zeggen dat dit een zware dag is voor Schiphol.'

KLM heeft zo'n zeventig vluchten, vooral binnen Europa, moeten schrappen. Passagiers worden via social media geïnformeerd en waar mogelijk omgeboekt. 'We proberen zoveel mogelijk te vliegen en dan ook zoveel mogelijk passagiers mee te nemen.'

Anders dan op Schiphol zijn op Rotterdam The Hague Airport vandaag nog geen binnenkomende of uitgaande vluchten uitgevallen. 'Het waait hier wel hard, maar we hebben er nauwelijks last van', aldus een woordvoerder, die meldt dat slechts één vlucht lichte vertraging heeft opgelopen. 'Dat was meer vanwege de regen dan door de harde wind. In de loop van de dag gaat de wind draaien en dan bekijken we de situatie opnieuw.'

Miljoenenschade door storm en rukwinden
De storm en felle rukwinden waar ons land sinds zondag mee te maken heeft, leiden tot een miljoenenschade. Die schatting sprak het verbond van Verzekeraars vanmiddag uit.

Een vrouw op de fiets in Amsterdam.Beeld anp

Zondag waren er al windstoten die in combinatie met regen schade veroorzaakten. Vandaag is daar de storm bijgekomen. 'We ramen de schade nu op een paar miljoen, maar dat bedrag zal nog wel oplopen', aldus een woordvoerder van het verbond.

Interpolis heeft op de afdeling schadeafhandeling extra personeel ingezet. 'We krijgen vooral veel meldingen over kapotte ruiten, weggewaaide dakpannen, schade door omgewaaide bomen en waterschades.' Bij het bedrijf zijn vandaag tot 13.00 uur al zo'n negenhonderd schades gemeld. In totaal gaat het daarbij om circa 500.000 euro.

Beeld afp

Op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen, de Houtribdijk, is vanochtend een windstoot van 120 kilometer per uur gemeten. Het was de zwaarste windstoot tot nu toe. De storm bereikt aan het begin van de middag zijn hoogtepunt en zal ook het verkeer in de avondspits parten spelen.

Vanwege de harde wind kan het verkeer voorlopig niet over de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. De N-weg is gesloten. Het water slaat over de weg en laat daar grind en takken achter, aldus de provincie Flevoland. Het is nog niet bekend wanneer de weg weer opengaat.

In Noord-Groningen, in Noord-Holland en in Friesland bereikten windvlagen snelheden van 113 kilometer per uur. Op de Wadden werd een rukwind van 111 kilometer per uur gemeten, in Zeeland van 110. In Gilze en Rijen kwam de wind tot een snelheid van 102 kilometer per uur.

De storm bereikt waarschijnlijk halverwege de middag zijn hoogtepunt. Pas aan het eind van de avond wordt het iets rustiger, meldt Weeronline.nl. Op de Houtribdijk werd eventjes windkracht 10 gemeten. Vlieland, Lauwersoog, IJmuiden, Hoek van Holland en Vlissingen kwamen tot windkracht 9.

Het KNMI gaf vanochtend voor de provincies Friesland, Groningen en het noordelijk deel van Drenthe en de Waddeneilanden code oranje (extreem weer) af in verband met de hevige wind. Op de Waddeneilanden staat windkracht 9. Dat kan in de middag zelfs windkracht 10 worden. In dat geval heeft Nederland de eerste zware storm sinds maart 2002.

De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. (Archiefbeeld)Beeld anp
Wegwerkers zetten in Harlingen een verkeersafzetting overeind, nadat deze was omgewaaid door de harde wind.Beeld anp

Waterkeringen dicht

Drie waterkeringen worden gesloten vanwege de storm. Rijkswaterstaat sluit de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel, de balgstuw bij Ramspol op de grens van Overijssel en Flevoland en de schuiven in de Haringvlietdam.

De storm zorgt voor hoge waterstanden. Kades kunnen onder water komen te staan. Uitzonderlijk is de situatie niet, aldus Rijkswaterstaat. Het waterpeil is halverwege de middag op zijn hoogst bij Hoek van Holland. Aan het eind van de middag wordt het maximum bij Den Helder verwacht, tegen het einde van de avond ziet Delfzijl het water op zijn hoogst.

Bij Delfzijl doet het waterschap de dijkdoorgangen dicht. De waterstand stijgt waarschijnlijk tot 3 meter boven NAP, ruim een halve meter hoger dan normaal. 'Dat is geen extreem hoogwater, maar wel genoeg om wat maatregelen te nemen', legde een woordvoerder van Rijkswaterstaat uit.

Vrachtwagens omvergeblazen

De door de storm omgevallen vrachtwagens op de snelwegen A6 en A1 zijn weer vrijgegeven voor het verkeer. Dat meldde Rijkswaterstaat.

Op de A6 (Joure-Emmeloord) ging eerder vandaag bij Sint Nicolaasga een truck op zijn kant. De weg was enige tijd helemaal afgesloten, maar is weer vrij. Op de A1 viel een vrachtwagen om bij Twello. Het verkeer op de weg tussen Hengelo en Apeldoorn kon eerst alleen over de vluchtstrook, maar ook daar is de boel weer opgeruimd.

Tot vanmiddag 16.00 uur zijn volgens Rijkswaterstaat in totaal vijftien vrachtwagens door de zware windstoten gekanteld. Onder andere de A6 en A50 werden daarom verschillende keren afgesloten.

Totdat de storm is gaan liggen wordt bestuurders van lege en licht beladen vrachtwagens afgeraden de weg op te gaan.

De N31 bij Harlingen was ook tijdelijk dicht vanwege de berging van een gekantelde vrachtwagen. Deze weg is eveneens weer open.

De A7 tussen Avenhorn en Purmerend is nog steeds dicht. Op de A27 zijn er problemen van Almere naar Huizen en ook van van Utrecht naar Gorinchem.

De A50 is op twee plekken dicht, allebei richting Eindhoven. Bij Veghel en bij de Waalbrug zijn vrachtwagens gekanteld.

Fietsers trotseren de harde wind op een brug in Utrecht.Beeld anp
Een eco toilet is omgewaaid door de harde wind.Beeld anp

Openbaar vervoer

De Nederlandse Spoorwegen raden reizigers aan niet per trein naar Duitsland te gaan. De treinen hebben veel last van de storm. In Duitsland staat een aantal NS-treinen stil bij stations. Zo kunnen de intercity's naar Berlijn de Duitse hoofdstad niet bereiken.

Het treinverkeer in Nederland heeft ook last van de storm. Op meerdere plekken zijn bomen en takken op het spoor gekomen. Zo rijden er voorlopig geen treinen rond Zutphen, tussen Zwolle en Heino en tussen Landgraaf en Aken. Tussen Utrecht Centraal en Hilversum en tussen Almelo en Hengelo rijden minder treinen, aldus de NS. Bij Leeuwarden is een bovenleiding kapot, waardoor treinen later aankomen.

Tussen Amsterdam Centraal en Breda rijden vandaag een groot deel van de dag minder intercity's vanwege de weersomstandigheden. De NS liet in de nacht van maandag op vandaag al weten dat er geen intercity direct-treinen rijden over de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam Centraal en Breda.

Een man op de fiets trotseert de harde wind.Beeld anp
Een stoel is omgewaaid op de Nieuwe Willemskade in Harlingen.Beeld anp

Weerbericht voor rest van de week

De windkracht 9 uit het westen tot noordwesten gaat in het Waddengebied gepaard met soms zeer zware windstoten tot 110 kilometer per uur. Elders langs de kust, en ook rondom het IJsselmeer, is de westelijke wind stormachtig, 8 Bft.

Het onstuimige weer gaat samen met talrijke buien die over het land trekken. De zon laat zich echter ook vaak zien en het droge weer heeft de overhand. Vanmiddag neemt de wind langzaam af en stijgt de temperatuur tot rond 11 graden.

Vanavond neemt in het noorden de kans op hagel, onweer en een enkele keer ook natte sneeuw toe.

Ook morgen trekken winterse buien over het land. Het wisselvallige weer gaat samen met maxima van 8 graden, maar tijdens een felle bui is het 4 graden. Komende nacht en morgen staat er nog steeds veel wind, 5 tot 8 Bft, met kans op zware windstoten. Donderdag begint de wind in kracht af te nemen. Vanaf vrijdag keert waarschijnlijk de rust terug in de atmosfeer. De wind en buiigheid nemen dan af.

Op temperaturen die aan de lente doen denken hoeven we tot en met zondag niet te rekenen. Het blijft 's middags een graad of 8.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden