Ruim 13 miljoen schade door zomerstorm

De zomerstorm die zaterdag over Nederland raasde, heeft een schade van zeker 13 miljoen euro veroorzaakt. Dat maakte het Verbond van Verzekeraars bekend op basis van eerste schattingen.

Redactie
Een straat bezaaid met afgewaaide takken. Beeld anp
Een straat bezaaid met afgewaaide takken.Beeld anp

Het zijn vooral voertuigen van particulieren en bedrijven die beschadigd raakten. Ook gaat het om schade aan inboedel en opstalschade. Ook vakantiegangers in de kustregio's kregen het flink voor hun kiezen, zegt het verbond. Door de rukwinden raakten tenten, luifels, caravans en inventarissen beschadigd of zelfs compleet onbruikbaar. Bij reisverzekeraars ligt het percentage claims ongeveer 30 procent hoger dan op een normale dag.

Verwacht wordt dat het totale schadebedrag nog hoger wordt. Schade aan landbouw- en overheidseigendommen zit niet in de eerste raming.

Het verbond verwacht veel uitgestelde claims. 'Veel Nederlanders zijn op vakantie en zullen pas later contact opnemen met hun verzekeraar.' De koepel adviseert vakantiegangers dan ook een ander een kijkje te laten nemen bij hun huis. 'Relatief kleine schades zoals een losliggende dakplaat of enkele weggewaaide dakpannen worden al snel groter, gezien de voorspelde regen voor de komende dagen.'

Foto's

Platte auto's en takken, veel takken. Bekijk de stormschade in beeld.

Door de storm van zaterdag 25 juli 2015 is er op de begraafplaats Memento Mori in Bunschoten een boom omgevallen. De schade is enorm, veel graven zijn kapot. Bezoekers van de begraafplaats zijn erg aangeslagen door de ravage. Ook is de fundering kapot. Het is niet bekend hoe groot de schade is. Beeld ANP
Door de storm van zaterdag 25 juli 2015 is er op de begraafplaats Memento Mori in Bunschoten een boom omgevallen. De schade is enorm, veel graven zijn kapot. Bezoekers van de begraafplaats zijn erg aangeslagen door de ravage. Ook is de fundering kapot. Het is niet bekend hoe groot de schade is.Beeld ANP

Festivals

Dit weekend zijn ook veel festivals afgelast. Een woordvoerder van het grote dancefestival Welcome to the Future laat weten nog met verzekeraars te spreken over de vergoeding van de toegangskaartjes. Amsterdam Live On Stage en Puur Festival hebben inmiddels laten weten de toegangsgelden te retourneren en werken daarbij samen met Ticketswap, een service waarmee toegangstickets doorverkocht kunnen worden. Zo krijgen de mensen die via deze service aan kaartje kochten hun geld ook terug.

Deze julistorm is de derde grotere storm dit jaar. In januari zorgde een storm naar schatting van het verbond voor enkele miljoenen euro's schade, eind maart leidde een storm tot ongeveer 10 miljoen euro aan uitkeringen voor verzekerden op hun opstal- en inboedelpolissen.

Zwaarste zomerstorm ooit

Nederland had zaterdagmiddag officieel te maken met de zwaarste zomerstorm ooit. Er zijn één dode en meerdere gewonden gevallen. We hielden de hele dag een liveblog bij. Dat kunt u hier teruglezen.

Een omgewaaide boom aan de Hoofdweg in Amsterdam plette een auto en beschadigde de bovenleiding van de tram. Beeld anp
Een omgewaaide boom aan de Hoofdweg in Amsterdam plette een auto en beschadigde de bovenleiding van de tram.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden