Ruim 100 duizend Filipijnen geven zichzelf aan uit angst voor drugsgeweld president

In drie maanden tijd zijn op de Filipijnen meer dan 700 doden gevallen en hebben 114 duizend mensen zichzelf aangegeven als gevolg van Rodrigo Duterte's 'war on drugs'. De nieuwe president, die tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde het drugsprobleem aan te pakken, is rigoureus te werk gegaan. Mensenrechtenorganisaties doen hun beklag bij de Verenigde Naties.

Beeld afp

De 114 duizend mensen die zichzelf hebben aangeven bij de politie zijn drugsdealers- of verslaafden schrijft de New York Times. Gevangenissen in het land zitten overvol.

Woensdag kwam het opnieuw tot een confrontatie tussen lijfwachten van drugsbaronnen en politieagenten in Albuera, gelegen in het midden van de eilandengroep. Zes lijfwachten kwamen om. Volgens politiechef Elmer Beltejar was de politie aan het patrouilleren bij het huis van burgemeester Rolando Espinosa toen ze werden beschoten.

De schermutseling kwam een dag na de overgave van Espinosa, die samen met zijn zoon verdacht wordt van betrokkenheid bij drugshandel. Espinosa's zoon Kerwin heeft zich niet overgegeven. Duterte gaf het tweetal 24 uur voor capitulatie, voordat nationale politiechef Ronald Dela Rosa een 'shoot-on-sight-order' uitgaf, waarmee vader en zoon vogelvrij werden verklaard.

Brandbrief

Human Rights Watch, Stop Aids en International HIV/Aids Alliance en meer dan 300 andere maatschappelijke organisaties hebben een brandbrief gestuurd aan onder meer de Verenigde Naties, waarin ze oproepen om een standpunt in te nemen over het exponentieel gestegen aantal doden.

Op de Filipijnen staat sinds kort Rodrigo 'de bestraffer' Duterte aan het roer. De spraakmakende president won de verkiezingen van 9 mei met de belofte dat hij een einde zou maken aan de drugsproblematiek en corruptie waaronder de eilandengroep gebukt gaat.

Hij geeft misdadigers de keus: 'stoppen of sterven'. De politie mag ze opjagen, grijpen en als het moet doden, zegt hij: 'Aarzel niet, mijn zegen heb je', schreef correspondent Michel Maas over Duterte in een profiel uit begin mei.

Gebruikers van meth, verreweg de populairste drugs in het land, ziet hij als 'niet meer te redden'.

Een overvolle gevangenis in Quezon City. Gevangenen slapen in het trappenhuis. De gevangenis is geraamd op 800 mensen, momenteel verblijven er meer dan 3800. Beeld afp

Criminaliteit

Duterte zit pas een maand in het zadel. In die tijd vielen zeker 402 doden in confrontaties met de politie. Ten minste 4.418 mensen werden gearresteerd. Tijdens zijn campagne beloofde hij 100 duizend criminelen te doden tijdens zijn eerste zes maanden in het ambt. Veel van zijn vaak radicale opmerkingen zijn afgedaan als grootspraak.

Zijn tijd als burgemeester van de stad Davao, een stad van 1.5 miljoen, was een voorbode voor zijn presidentschap. Twintig jaar regeerde hij daar met harde hand, met veel doden als gevolg. Tegelijkertijd zorgde hij voor toenemende veiligheid, investeringen en toerisme. Sinds zijn aantreden als president is criminaliteit in de Filipijnen met 13 procent gedaald.

'Op straat worden 's ochtends de lijken met afschrikwekkende teksten gevonden. Mensen worden vaak vermoord door doodseskaders, dat gebeurde ook al in Davao', zegt Michel Maas aan de telefoon.

'De doodseskaders krijgen lijsten van de politie. Als je op zo'n lijst staat ben je er geweest.'

In een toespraak tot het congres gaf Duterte te kennen dat hij voorlopig niet zal stoppen met zijn aanpak. De 71-jarige president zei dat hij de politie opdraagt om hun inzet te verdriedubbelen. 'We zullen niet stoppen totdat de laatste drugsbaron, financier en dealer achter de tralies zit of onder de grond ligt', zei Duterte. Volgens hem kunnen 'mensenrechten niet gebruikt worden om het land ten gronde te richten'.

Tekenen van verzet

Het verzet tegen Duterte’s beproefde methode heeft sinds kort een gezicht gekregen. Een foto van een man die op straat dood ligt te gaan (of dat al is), in de armen van zijn vrouw, ging onlangs viraal op sociale media. ‘Langzamerhand komt er meer weerstand vanuit de bevolking’, zegt correspondent Michel Maas. Duterte zelf deed de foto af als ‘melodramatisch’.

Jennelyn Olaires, 26, houdt het lichaam van haar stervende man vast. Op het karton staat 'ik ben een dealer'. Beeld reuters
President Rodrigo Duterte tijdens zijn speech aan het congres. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden