Nieuws

Ruim 10 procent van de ondernemers zit na de pandemie met belastingschuld

De economie mag dit jaar dan weer grotendeels heropend zijn, de totale schuld van bedrijven die betalingsuitstel bij de belastingdienst hebben aangevraagd, is alleen maar opgelopen. Ruim 10 procent van de ondernemers heeft zo’n schuld.

Niels Waarlo
Vanwege de coronamaatregelen waren horeca en terrassen lang gesloten. Veel getroffen bedrijven kregen uitstel van de belasting, maar moeten nu gaan betalen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Vanwege de coronamaatregelen waren horeca en terrassen lang gesloten. Veel getroffen bedrijven kregen uitstel van de belasting, maar moeten nu gaan betalen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Om bedrijven de pandemie door te helpen mochten ze tot afgelopen oktober belastinguitstel aanvragen. Deze schuld moet in de komende vijf jaar worden afbetaald en kan een zware last blijken. Een hoge belastingschuld betekent minder geld voor investeringen of uitbreidingen. Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van ABN Amro, op basis van CBS-cijfers.

Met name in de horeca en de retailsector, zoals kledingwinkels, kampen veel bedrijven met een betalingsachterstand. Zo rekent de bank voor dat bijna de helft van de restaurants elke maand 20 procent van de bedrijfswinst kwijt is om op tijd af te betalen. En alle cafés met vijftig of meer werknemers hebben uitstel van betaling aangevraagd, volgens ABN Amro.

Afgelopen maart hadden bedrijven gezamenlijk 16 miljard euro belastingschuld, bleek uit een eerdere studie van de bank, dit is in augustus opgelopen tot ruim 18 miljard. Volgens recentere cijfers van het demissionaire kabinet is het uiteindelijke uitstelbedrag bijna 20 miljard euro.

Het demissionaire kabinet verwacht dat er 1,5 miljard euro niet zal worden afbetaald, schreef staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) in november aan de Kamer.

Specifieke regelingen

Volgens Vijlbrief is het niet eerlijk om schulden generiek kwijt te schelden. Zo spraken sommige bedrijven tijdens de coronacrisis hun reserves aan om belastingen wel te betalen, terwijl andere voor de zekerheid uitstel aanvroegen maar dit achteraf niet nodig bleken te hebben. Voor gezonde bedrijven die toch in moeilijkheden komen wil de staatssecretaris kijken naar specifieke regelingen.

Dat bedrijven in de laatste maanden uitstel aan de belastingdienst zijn blijven aanvragen, komt volgens ABN Amro doordat een deel nog altijd een lagere omzet draait dan voor de pandemie. Bovendien denkt de bank dat sommige ondernemers voor de zekerheid betalingsuitstel hebben aangevraagd, om extra geld achter de hand te hebben.

Ook vroeg een deel mogelijk uitstel aan vanwege problemen die niet het gevolg zijn van lockdownmaatregelen, zoals de brexit en de stikstofcrisis. De regeling was immers voor iedereen toegankelijk.

In totaal is er tijdens de coronacrisis 42 miljard euro aan belastinguitstel aangevraagd door 376 duizend ondernemers, aldus staatssecretaris Vijlbrief. 17 miljard euro hiervan is inmiddels afgelost en ruim 5 miljard euro is in mindering gebracht, bijvoorbeeld omdat de belastingaanslag te hoog was vastgesteld.

Net als andere generieke steunmaatregelen, zoals loonsubsidie (NOW) en tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL), is de uitstelregeling voor belastingbetaling vervallen. Doorgaan met steun verlenen zou het economisch herstel in de weg zitten, vreest het demissionaire kabinet, mede omdat bedrijven die eigenlijk niet levensvatbaar zijn erdoor overeind worden gehouden.

KLM meer dan een miljard euro in het krijt bij de fiscus

KLM torst een belastingschuld van bijna 1,4 miljard euro. De luchtvaartmaatschappij heeft daarvoor uitstel van betaling gekregen bij de Belastingdienst, waardoor KLM de schuld pas op 1 oktober 2027 hoeft te hebben afgelost.

Bedrijven konden tijdens de coronacrisis hun belastingafdracht uitstellen, iets waar 376 duizend bedrijven gebruik van maakten. In het geval van KLM gaat het om 1,371 miljard euro, zo bevestigt een KLM-woordvoerder een bericht in NRC Handelsblad. Het belastinguitstel komt bovenop de 1,7 miljard euro NOW-steun waarmee het kabinet KLM door de crisis hielp loodsen, plus leningen en garanties van de Nederlandse overheid en binnen- en buitenlandse banken ter waarde van 3,4 miljard euro.

Van dat laatste bedrag heeft KLM tot dusver pas een deel – 0,9 miljard euro om precies te zijn – daadwerkelijk besteed, waardoor de totale ‘coronaschuld’ aan overheid en banken tot dusver zo’n 2,3 miljard euro bedraagt, aldus de KLM-woordvoerder. De NOW-steun hoeft KLM in principe niet terug te betalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden