NieuwsCoronavirus

Ruim 1.800 besmettingen meer gemeld dan vorige week, minder sterfte

Deze week is het aantal gemelde besmettingen fors hoger dan een week eerder, meldt het RIVM.

Serena Frijters en Xander van Uffelen
De Haagse Markt, eind maart. Beeld ANP
De Haagse Markt, eind maart.Beeld ANP

In zeven dagen zijn er 5.427 positief geteste personen gemeld, in de laatste week van augustus waren dit er 3.597. Vandaag werden er 964 besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds 19 april. Vooral in de leeftijdsgroep 20 tot 24 stijgt het aantal positief geteste personen. De sterftecijfers zijn juist lager dan vorige week.

Nadat het aantal meldingen drie weken lang behoorlijk stabiel was, is er nu toch weer een stijgende lijn te zien. Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, spreekt van een aanzienlijke stijging. Nieuwe maatregelen zijn volgens haar nog niet nodig. ‘Dit is vooral een aanleiding om de bestaande maatregelen nog eens te benadrukken en niet te verslappen. De afgelopen weken hebben we bewezen dat we in staat zijn om het tij te keren.’ Vooral de toename van het aantal besmettingen onder jongeren valt haar op. Van 27,5 procent van de besmettingen is bekend waar mensen het virus hebben opgelopen. Nog steeds vindt ruim de helft van de meeste besmettingen waarvan de setting bekend is plaats in de thuissituatie. Er zijn meer besmettingsclusters in de horeca aangetroffen. De horeca was deze week goed voor 6,1 procent van de besmettingen waarvan bekend is waar ze zijn opgelopen, dat was tot nu toe 4,3 procent.

Meer mensen hebben zich laten testen, maar het aantal besmettingen is sneller gestegen. Het percentage van de testen dat positief is was deze week 2,8, vorige week was dat nog 2,2 procent. Met name in Zuid-Holland is het percentage positieve testen hoog, in de GGD regio Haaglanden was maar liefst 7,4 procent van de testen positief.

De GGD’s melden 43 mensen ziekenhuisopnamen vanwege covid-19, 14 minder dan een week eerder. Sinds vorige week rapporteert het RIVM ook cijfers van de Stichting NICE over opnamen op verpleegafdelingen, omdat zij direct van de ziekenhuizen informatie krijgen. Dit waren er 89, ruim meer dan de 65 van vorige week. Timen: ‘Het is bekend dat de GGD’s wat achterlopen in het melden van ziekenhuisopnamen, daarom geven we ook deze cijfers weer. De ziekenhuisopnamen laten dus ook een kleine toename zien.’ De ic-bezetting blijft laag, maar ook het aantal ic-opnamen is hoger dan een week eerder. Op de intensivecareafdelingen waren 19 nieuwe opnames, 8 meer dan vorige week.

Het officiële sterftecijfer is met 17 toegenomen, 7 minder dan vorige week. Tot nu toe zijn er minstens 6.244 Nederlanders overleden aan covid-19. Omdat niet iedereen wordt getest zal het werkelijk aantal sterfgevallen hoger zijn.

Het reproductiegetal, dat laat zien hoeveel mensen een coronapatiënt gemiddeld besmet, is gestegen van 1 naar 1,17. Hierbij moet wel aangetekend worden dat dit de waarde is voor 21 augustus, de toename van besmettingen in de afgelopen week is hier dus nog niet in verwerkt.

Meer coronacijfers

Corona wereldwijd – cijfers over het coronavirus in alle landen op een rij.

De belangrijkste grafieken en kaarten over de uitbraak van het coronavirus in Nederland.

Acht grafieken die het verhaal van een halfjaar corona vertellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden