Nieuws

Ruim 1.700 Nederlandse vrouwen dienen schadeclaim tegen Bayer in om anticonceptiemiddel Essure

Ruim zeventienhonderd Nederlandse vrouwen dagen het Duitse farmaceutische bedrijf Bayer voor de rechter. Ze zeggen lichamelijke schade te hebben opgelopen door het anticonceptiemiddel Essure. In 2017 haalde Bayer het middel na klachten al van de markt.

Pepijn de Lange
Kantoor van de Bayer Groep in Parijs. Het bedrijf heeft na de VS nu ook uit Nederland schadeclaims gekregen vanwege het anticonceptiemiddel Essure. Beeld NurPhoto via Getty Images
Kantoor van de Bayer Groep in Parijs. Het bedrijf heeft na de VS nu ook uit Nederland schadeclaims gekregen vanwege het anticonceptiemiddel Essure.Beeld NurPhoto via Getty Images

Essure, een metalen veertje dat in de eileider werd aangebracht, deed vlak na de millenniumwisseling zijn intrede. De ingreep die het veertje deed, was onomkeerbaar: het veroorzaakte littekenweefsel, waardoor de eileider dichtgroeide en eicellen niet meer bevrucht konden worden.

Al in 2013 kwamen de eerste klachten: Essure zou onder meer leiden tot vaginale bloedingen. Ongeveer drieduizend vrouwen zouden het veertje hebben moeten laten weghalen vanwege de schade die het aanrichtte. Bij sommige vrouwen moesten niet alleen de eileiders, maar ook de eierstokken en de baarmoeder worden verwijderd.

De vrouwen die nu een aanklacht indienen, hebben zich verenigd in de Stichting Essure Claims. In totaal zijn in Nederland ongeveer dertigduizend vrouwen met Essure-implantaten gesteriliseerd.

Over de hoogte van de geëiste schadevergoeding doet de stichting geen mededeling. Ook een paar grote zorgverzekeraars, waaronder CZ en VGZ, hebben zich bij de claim aangesloten. Zij hebben de behandelingen destijds vergoed, evenals de operaties die de vrouwen daarna moesten ondergaan.

Afgelopen zomer trof Bayer vanwege dit anticonceptiemiddel al een grote schikking met tienduizenden gedupeerde vrouwen in de Verenigde Staten. Aan hen keerde de Duitse gigant 1,6 miljard dollar uit, omgerekend ruim 1,3 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden