Ruig type

De Sonim XP7 kan tegen een stootje, en zelfs tegen een stoot. En hij kent nog 4G ook.

Bard Van De Weijer

De zoon van 10 heeft een nieuwe hobby: smartphoontjewerpen.'s Ochtends vlak voor school begint, posteert hij zichzelf voor de buitendeur en wacht tot er een vriendje langs komt dat op weg is. Zodra er een in zicht is, roept hij zijn naam en zwaait uitbundig met de hand waar toevallig een smartphone in zit. Tijdens de zwaaibeweging laat hij de telefoon los, die even later met een fraaie zwier op het trottoir klettert.

Grote schrik bij het vriendje en diens ouders/verzorgers. Maar zoon pakt de telefoon nonchalant op en toont hem lachend aan het vriendje. 'Deze kun je mee gooien. Skills niet?' Enorm skills, beaamt het vriendje, die vervolgens wil weten welke games erop zitten.

Sonim XP7 extra stevige telefoon
4 sterren
€58,50 per maand bij een zakelijk abonnement van Vodafone (toestel inbegrepen)

Onverwoestbaar

Twee weken terug trok op de technologiepagina's een stoet merkwaardige mobieltjes voorbij. Deze had er zomaar bij gekund. De Sonim XP7 is volgens de fabrikant nagenoeg onverwoestbaar. Hij overleeft een val van twee meter op beton (dubbelcheck), is waterdicht tot twee meter (check), je kunt er je Kärcher op leegspuiten (geen check), hij kan met een auto worden overreden (check), weerstaat een tik met een klauwhamer (check), heeft een extra krachtige ledlamp (zegt de folder, valt mee) en kan met werkmanhandschoenen aan worden bediend (niet gecontroleerd). De ideale camera dus voor in de bouw, en dit is precies de doelgroep waarvoor telecombedrijf Vodafone hem aanbiedt.

Zoals wel vaker bij dommekrachten (het toestel weegt bijna 300 gram, ruim twee keer zo veel als een iPhone 6), is het fysieke beter ontwikkeld dan het mentale. De Sonim loopt wat betreft technologie een jaar of drie achter op de telefoons die wat minder ruige types bij zich dragen.

De Sonim XP7 overleeft volgens de makers een klap met een hamer. Beeld thinkstock
De Sonim XP7 overleeft volgens de makers een klap met een hamer.Beeld thinkstock

Fysiek sterker dan mentaal

Zo is de scherpte van het beeldscherm beperkt (800 bij 480 pixels), is de camera slechts 8 megapixels (al is die van de nieuwe iPhone dat ook) en is er een antenne die old school boven het apparaat uittorent.

Is niet erg op de steiger, denken we. Bovendien kan zo'n ruwe bolster best een fashion item worden, denken we ook. Zie de Land Rover Defender; die doet het hartstikke lekker in Amsterdam-Zuid en deze auto is ook gespeend van moderne technologieën. Mooi is dat de Sonim wel gewoon 4g kent en er Android 4.4 Kitkat op zit. De accu is bovendien groot genoeg om er je Ford Transit mee te starten. Jammer dat een laserwaterpas ontbreekt.

Al die robuustheid kent zijn prijs, het enige echte minpunt van deze telefoon. Gelukkig trekt de bouw weer aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden