Ruggenprik

Wie vroeger naar de tandarts ging, durfde nauwelijks om een verdoving te vragen. Dat is drastisch veranderd: menig modern tandarts biedt zijn pati ongevraagd verdoving aan, zelfs voor het vullen van de kleinste gaatjes....

Bij de bevalling ligt dat nog altijd anders. Voor velen hoort pijn onlosmakelijk bij de geboorte van een kind. Door pijnbestrijding, bijvoorbeeld een ruggenprik, zou de vrouw de geboorte minder bewust meemaken. Bovendien wordt een prik vaak als 'onnatuurlijk' gezien. Dat het tij lijkt te keren, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. Bij veel ziekenhuizen neemt de vraag naar pijnbestrijding bij de bevalling sterk toe.

De Nederlandse bevallingspraktijk wijkt sterk af van de buitenlandse. In Nederland wordt de bevalling doorgaans geleid door een verloskundige, afkomstig uit een beroepsgroep met een sterke voorkeur voor de thuisbevalling. In het buitenland wordt de bevalling doorgaans gedaan door een arts in het ziekenhuis. In Nederland proberen de verloskundigen de bevalling zo 'natuurlijk' mogelijk te houden, in het buitenland bestaat veel minder schroom bij het inzetten van medisch-technologische hulpmiddelen.

De Nederlandse praktijk komt echter steeds meer onder vuur te liggen. De verloskundige praktijk is sterk beloed door het feminisme van de jaren zeventig. De bevalling is een zaak van de vrouwen zelf, die niet onnodig gemedicaliseerd moet worden door (veelal mannelijke) gynaecologen met hun technische speeltjes.

Dit paradigma staat onder druk. Door de toenemende internationale mobiliteit bevallen veel Nederlandse vrouwen in het buitenland, waar ze merken dat een ziekenhuisbevalling niet altijd zo afschrikwekkend en kil is als in Nederland vaak wordt gesuggereerd. Uit een Europees onderzoek bleek dat de perinatale sterfte in Nederland relatief hoog is. Hoewel de Nederlandse verloskundepraktijk in dit onderzoek zeker niet als oorzaak werd aangewezen, gaf het toch te denken. Er is in elk geval geen reden om aan te nemen dat de bevallingspraktijk in Nederland veel beter is dan elders. Bovendien heeft zich een nieuwe generatie jonge vrouwen aangediend, die wellicht minder wantrouwen heeft tegen de medische technologie en juist de gangbare verloskundige ideeover een bevalling (thuis, met pijn) als paternalistisch ervaart. Deze vrouwen willen zelf kiezen voor thuis of ziekenhuis, voor pijn of een ruggenprik.

Het zou verkeerd zijn om de kritiekloze omhelzing van de thuisbevalling te verruilen voor een even kritiekloze omhelzing van het medisch model. Ook een ruggenprik heeft bijvoorbeeld risico's, zeggen verloskundigen, zoals een grotere kans op complicaties bij de bevalling. Het zou echter een goede zaak zijn als vrouwen meer keuzevrijheid krijgen rond de geboorte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden