Ruggengraat

Kun je ineens geen sekssymbool meer zijn en wie bedacht toch die bijnaam Jantje Shit?

Kroon

Het is een kop die je niet elke dag tegenkomt, maar het stond toch echt op de site van RTL Boulevard. 'Tatjana stopt als sekssymbool'. Even afgezien van de praktische vragen - Wat gaat Tatjana dan doen? Zal zij ook van uiterlijk veranderen? Wás zij nog steeds een sekssymbool? - is er ook de belangrijke vraag: kun je gewoon stoppen met het zijn van sekssymbool?


Uw sterrenkijker denkt van niet. Je bent een sekssymbool omdat anderen dat vinden, en die kun je niet om de tuin leiden met een simpel 'Ik ben geen sekssymbool meer.' In de Verenigde Staten heeft een showbizz-collega van Tatjana, Matthew McConnaughy, momenteel hetzelfde probleem. In de voorbereiding op een rol als HIV-patiënt in een ver stadium, is hij afgeslankt tot er weinig meer van hem overbleef dan een skelet, en toch blijven vrouwen op showbizzfora over hem praten in termen van 'Sexy. Hunk. Kan niet wachten tot hij dertig kilo is aangekomen.'


Zo simpel is het dus niet, ook niet voor Tatjana. Je kunt zelf wel zeggen dat je bijna vijftig bent, en dat het mooi is geweest - maar ook dan ben je niet ineens sekssymbool-af.


Wat zijn de plannen voor ná het sekssymbooldom? 'Daarna wil ik de kroon doorgeven of hoe je het wilt noemen. Alles wat ik gedaan heb doorgeven aan nieuwe prachtige jonge meisjes en dan stop ik ermee. Op mijn vijftigste.' Aldus Tatjana. Wij begrijpen niet wat zij daarmee bedoelt, maar het klinkt wel lief.


Ruggengraat

Nick en Simon, die aardige, fris bewaxte jongens, slaan in het magazine JFK flink van zich af over het fenomeen reaguurders; mensen die op internet, in alle anonimiteit, lullige kritiek spuien op van alles. Bijvoorbeeld op Nick en Simon. 'Gefrustreerde mensen zonder ruggengraat die hun gal spuwen', zo noemt Simon (dat is die met het langere haar) zulke internetcriticasters. En dat lijkt ons een adequate, zij het iets langdradige, definitie. 'Gefrustreerde mensen' is op zichzelf genoeg.


De zangers lopen in het interview leeg over die mensen met ontbrekende ruggengraat, tegen wie zij dan juist weer een extra orgaan hebben aangemaakt: een dikke huid. Zo komt alles toch goed. Ook hebben Nick en Simon door de jaren veel geleerd over kritiek verwerken van hun goede vriend, dorpsgenoot en collega, Jan Smit. 'Zijn hele leven lang is hij natuurlijk al 'Jantje Shit'. Hij gaat daar heel knap mee om. Dat was een goede leerschool', aldus het duo over Jan.


Ho. Wacht eens even. Wij wisten dat helemaal niet, van Jantje Shit. Is het wel handig om de gemene bijnaam van je beste vriend prijs te geven in een groot interview? Zet dat mensen, ook gefrustreerde mensen zonder ruggengraat, niet aan om, elke keer dat zij Jan Smit zien, vanaf nu te denken: hé, daar heb je Jantje Shit?


Daar hadden Nick en Simon, met hun eigen dikke huidproblematiek, best even bij stil mogen staan. Maar misschien hebben ze het expres gedaan. Om de reaguurders eens te wijzen op een ander mogelijk pestobject.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden