Rudie Kemna maakt stoere taal waar

Rudie Kemna, de nieuwe Nederlandse kampioen bij de profwielrenners, mag graag op zijn eigen beperkingen wijzen. Zo'n geweldenaar vindt de 35-jarige uit Deurningen zichzelf niet maar 'in niet al te moeilijke koersjes' en met louter Nederlandse tegenstand ('toch een beetje minder niveau') kan hij zijn sprinttalent ten volle benutten, beklemtoont...

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

Grootspraak is niet aan Kemna besteed. Als hij tweede of derde wordt in een massaspint van de Ronde van Nederland, dan heeft hij het heel goed gedaan, vindt hijzelf. Want veel van de buitenlandse sprinters zijn voor Kemna een maatje te groot.

Als Kemna per ongeluk stoere taal spreekt, dan schrikt hij daar zelf van. Daags voor het NK wist hij zeker, wijzend op het wel erg lichte parkoers in Rotterdam, dat zijn BankGiroLoterij-ploeg de kampioenstrui niet kon ontgaan. Toen hij zichzelf op tv terug zag vond hij eigenlijk dat hij een beetje te ver was gegaan.

Hoewel de uitspraak eerder getuigde van realiteitszin dan van opschepperij. De ploeg van Kemna telt nu eenmaal meer rappe finishers dan de vaderlandse concurrentie gezamenlijk op de been kan brengen. En dat het nationaal kampioenschap tot de categorie 'niet al te moeilijke koersjes' kan worden gerekend had Kemna (in de twee voorgaande edities tweede) al helemaal juist ingeschat.

Kent Kemna zijn tekortkomingen, bij ploeggenoot Jeroen Blijlevens ligt dat toch een tikkeltje anders. Zo bleek zondagmiddag weer eens, na een titelstrijd die als voorzien in een massasprint eindigde. Bij alle blijdschap binnen de gelederen van de BankGiroLoterij-ploeg vloekte de lichaamstaal van Blijlevens.

'Ik had hier ook kunnen winnen', mokte de bijna 'vergeten' sprinter die vorige week in het Belgische Ruddervoorde voor het eerst in jaren weer eens een koersje won. Als Blijlevens weer eens wint dan zijn de praatjes onmiddellijk daar. Want wie er ook twijfelt aan zijn capaciteiten, hijzelf in ieder geval niet.

De vlakke titelstrijd in een niet bijster inspirerende ambiance (Rotterdam 'oefende' voor het grote doel: het binnenhalen van de Tour de France in 2007) kreeg aan het eind van de middag toch nog een interessante ontknoping vanwege de werkafspraken binnen de te kloppen ploeg. In Kemna, Koerts, Blijlevens heeft die ploeg drie snelle finishers maar wie zou er voor wie werken?

De Belgische ploegleider Johan Capiot had aldus bepaald: mocht het tot een massasprint komen, dan zou Kemna de man zijn. Daar hadden Koerts en Blijlevens zich maar bij neer te leggen, wilden zij ook volgend jaar nog in dienst van de ploeg zijn. Het kostte enige overredingskracht, bevestigde Capiot na afloop, maar de toezegging dat er ook voor volgend jaar werk wacht deed wonderen.

Koerts, de kampioen van 2001, offerde zich in de slotkilometer inderdaad op, jagend op de in extremis ontsnapte Leon van Bon. Maar was Blijlevens wel zo altruïstisch? Uit volle macht sprintte hij mee om de ereplaatsen, zich allerminst bekommerend over de positie van de aangewezen kopman.

'Een sprinter is geen knecht, die zit anders in elkaar', vond Blijlevens. 'Een sprinter wil winnen.' Allemaal leuk en aardig, die ploegafspraken, maar eeenmaal in het zicht van de finish maakt hijzelf wel uit wat hij doet. Vierde werd hij (behalve Kemna bleken ook uittredend kampioen Stefan van Dijk en Max van Heeswijk sneller) en waar bescheidenheid gepast zou zijn trok Jerommeke de mond maar weer eens open.

'Tuurlijk, ik wil best bij de ploeg blijven. Maar ik zou ook wel weer eens in een ploeg willen rijden die wél de grote rondes mag rijden.'

In het finale sprintgeweld kwam de ploeg die wél aan de Tour de France mag deelnemen er in het geheel niet aan te pas. Wat de Rabobank-ploeg ook probeerde, er was geen ontsnappen aan. In de diverse vluchtpogingen was de bankploeg (zonder de met buikloop kampende Michael Boogerd) telkens goed vertegenwoordigd maar het erepodium bleef buiten bereik.

De beste Nederlandse sprinter van de Rabo's, Hans Dekkers, treedt pas volgend jaar tot de profploeg toe. Als dat Rotterdamse rondje wederom het decor van de titelstrijd is. Rudie Kemna zal er dan ook weer zijn 'en gezeur over mijn leeftijd wil ik niet horen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden