Rubinstein slikt haar tranen in

Liefst verliefd was ze, en ze kon er hartstochtelijk over schrijven. Over de zeldzame leuke mannen, over het complot van twee gebenedijden tegen de rest van de wereld....

Renate Rubinstein (1929-1995) was, zoals de meeste mensen, een ervaringsdeskundige. Maar zij maakte onbeschroomd het persoonlijke publiek - ze schreef over haar scheiding in Niets te verliezen en toch bang (1978) en over haar verhouding met Simon Carmiggelt in Mijn beter ik (1991). Dat eerste boek is opgenomen in de bundel Over de liefde (Meulenhoff; * 34,90), samen met zo'n vijftig stukjes over het onderwerp liefde, en het geestige Een man uit Singapore (1980).

Deze over dertig jaar verspreide, maar helaas niet gedateerde stukken, vormen een mooi overzicht van haar krachtige theorieën over liefde en huwelijk. Rubinstein maakte iets mee om er iets over te vinden. Zij bleef, ontredderd of niet, scherp waarnemen. En een gedreven bekvechter, met echte of denkbeeldige tegenstanders.

Meestal had ze gelijk. Ze etaleert mannen en vrouwen zoals het feminisme en de zorgende samenleving ze liever niet zien. 'Mannen laten zich gemakkelijker onderdrukken dan vrouwen', is er eentje. Met de kanttekening: 'Ze laten zich liever manipuleren door de maatschappij dan door hun vrouw.' Vrouwen daarentegen zeuren, en dat is onuitstaanbaar, want 'geen woord van dank volgt als aan het omzeurde verzoek voldaan is'. Maar vrouwen zijn níet jaloerser dan mannen. Dat lijkt maar zo, doordat 'vrouwen met hun ontrouwe mannen naar bed blijven gaan en daarbij over hun lot klagen'. Zij ontmaskert de grote vrouwenleugen: 'Dat je het doet vind ik niet zo erg, maar dat je erover liegt is het ergste.' Onzin, zegt Rubinstein, dat hij het dóet vindt ze erg. 'Het is het lied van de underdog. Van iemand die hoopt haar partner met tranen en moraal te vermurwen.'

Rubinstein slikt haar tranen in en vermurwt haar lezer met humor en intelligentie. En die verleiding blijkt, ook bij tweede of derde lezing, nog altijd onweerstaanbaar.

Aleid Truijens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden