Ruben aangekomen in Nederland

Op de vliegbasis Eindhoven is rond 14.15 uur het toestel geland met daarin de 9-jarige Ruben uit Tilburg, de enige overlevende van de vliegramp in Tripoli.

De jongen is daarna in een speciale ambulance met geblindeerde ramen overgebracht. Volgens een woordvoerder van de ANWB is de vlucht goed verlopen.

De autoriteiten doen er alles aan om de jongen uit het zicht te houden van belangstellenden en pers. Dat is in overeenstemming met een verklaring van de oom en tante van de jongen, die hopen ‘dat alle media onze privacy zullen respecteren’. Ruben heeft inmiddels van zijn familie gehoord dat zijn ouders en broer zijn verongelukt.

Binnen enkele dagen wordt meer duidelijkheid verwacht over de toedracht van de crash. In Tripoli arriveerde gisteren een Frans team van vliegtuigbouwer Airbus. De zwarte doos wordt in Parijs uitgelezen. ‘Dat kan snel gebeuren’, zegt Ed Kronenburg, de leider van het crisisteam in de Libische hoofdstad. ‘Ze zetten alles op alles om de oorzaak snel naar boven te halen. Ze moeten weten of de ramp is veroorzaakt door een technisch mankement aan het vliegtuig.’

Nederland heeft de Libische autoriteiten gevraagd de plek waar het vliegtuig is neergestort geheel af te sluiten. Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) zal alle persoonlijke bezittingen die er nog steeds liggen, van het terrein halen. Ze worden veiliggesteld en gebruikt bij het identificeren van de slachtoffers, zei overste Daan Noort van het LTFO gisteren. Tussen de wrakstukken liggen nog veel spullen waaronder kleding, maar ook een reisdagboek van een kind.

Dat dagboek bleek donderdag ineens verdwenen. Over het precieze aantal Nederlandse slachtoffers, 70 of 71, is nog steeds geen duidelijkheid. Met de identificatie van de slachtoffers wordt vandaag begonnen. Daarvoor kwamen vrijdagavond twintig medewerkers van het LFTO naar Tripoli. Dat team is door de Libische autoriteiten gevraagd ook de andere buitenlandse slachtoffers te identificeren, afgezien van de Libische. De slachtoffers zijn overgebracht naar mortuaria in twee ziekenhuizen.

Het LTFO heeft nog geen slachtoffers gezien, en kan dus nog niets zeggen over de staat waarin de lichamen verkeren. Vijf nabestaanden van slachtoffers reisden vrijdag naar Tripoli. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken had alle nabestaanden nadrukkelijk gevraagd thuis te blijven, maar de Nederlandse ambassade zal iedereen die toch naar Libië reist faciliteren.

Zij krijgen overigens geen toegang tot het rampterrein. ‘Het is een vrije keuze om te komen’, zei Kronenburg. ‘Ik kan me de drang af te reizen goed voorstellen.’ Journalisten in Tripoli werden vrijdag in hun werk beperkt door de Libische autoriteiten, die van een groot aantal de paspoorten had ingenomen en niet wilde dat de pers op eigen initiatief het hotel verliet waarin ze was ondergebracht.

De 9-jarige Ruben uit Tilburg, de enige overlevende van de crash bij Tripoli.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.