RTV selectie

Vroege vogels

NED 2, 19.20 uur

Janine Abbring onderzoekt waarom vogels in een V vliegen. Lange tijd werd aangenomen dat ze dit deden om energie te besparen, maar dat lijkt grotendeels niet waar te zijn. Menno Bentveld kijkt mee met bioloog Pepijn Kamminga, die in het LUMC onderzoek doet naar de evolutie van de kaken van haaien.

Close up

NED 2, 23.05 uur

In Brian Clarke - Colouring Light een portret van de Britse kunstenaar Brian Clarke, maker van grote schilderijen en glas-in-loodwerken, die gebruikt worden door beroemde architecten. In de documentaire keert Clarke terug naar Lancashire, waar hij opgroeide als wonderkind in een arbeidersfamilie.

Op 't nachtkastje

NED 2, 22.50 uur

Ook deze Boekenweek is dagelijks een mini-schrijversportretje te zien. Vanavond van de Vlaamse schrijver Erwin Mortier, onder meer bekend van de roman Godenslaap. We zien Mortier on tour met diverse medeschrijvers. In Amsterdam haakt zijn goede vriendin Connie Palmen aan, die hem de nodige warmte brengt.

Niet uit de kast

NED 3, 21.20 uur

Het derde seizoen van Uit de kast wordt afgesloten met een bijzondere aflevering over jonge moslimhomo's. Waarom komen zij níét uit de kast? Arie Boomsma gaat in gesprek met jonge moslims, hij spreekt een imam en ontmoet een Marokkaanse jongen die in het geheim een homoseksuele relatie heeft.

Hugo Claus, dichter... Canvas, 20.40 uur

Documentaire over de veelzijdigheid van de Vlaamse schrijver Hugo Claus (1929-2008), die gulzig leefde in zijn schrijven, in zijn schilderen, in zijn eten, drinken en in zijn vrouwen. Aan het woord komen onder anderen de familieleden van Claus, collega-schrijver Cees Nooteboom en De Bezige Bij-uitgever Suzanne Holtzer.

Inauguratie paus Franciscus

NED 2, 9.14 uur

De RKK doet de hele ochtend rechtstreeks verslag van de officiële inauguratie van paus Franciscus. Deze vindt plaats op het Sint-Pietersplein, waar een miljoen mensen worden verwacht. Prins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Mark Rutte zijn ook aanwezig.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden