RTV Rijnmond & abdicatie Tan

Hoe RTV Rijnmond door reacties op internet werd gekielhaald en Humberto Tan voortaan kan uitslapen.

Men neme: een dode Venezolaanse president, een beschonken correspondente en een regionale omroep. Een succesrecept voor een flop; sinds het glorieuze optreden van Erica Terpstra bij de Olympische Spelen in Vancouver weten we dat radio-optredens en drie rode wijn slecht samengaan. Marjon van Royen, freelance correspondent in Latijns-Amerika, had er al een zware nacht opzitten toen ze het telefoontje van RTV Rijnmond opnam. Niet handig, zoals ze later ook toegaf.


Het wordt een dubbele flop als de presentator van het programma niet in staat blijkt het gesprek af te kappen. Misschien omdat het 6.10 uur was, misschien omdat hij het wel amusant vond dat Van Royen bij elke zin weer over haar woorden struikelde. Hij liet het gesprek acht minuten doorlopen, een martelgang voor de luisteraar.


Dat RTV Rijnmond het zelf wel bijzonder geslaagd vond, bleek een paar uur later. Met de begeleidende tekst 'we belden misschien niet helemaal gelegen' plaatste de omroep het geluidsfragment op Twitter. 'Ha, ha, lekker lachen om die gekke, dronken Marjon,' zal er over de redactievloer zijn geroepen, 'dat wordt een internethit.' Want ja, dat doen we nou eenmaal graag op internet; mensen uitlachen.


O, heerlijke ironie: de internetter lachte maar weinig en keerde zich vooral tegen RTV Rijnmond. De trots waarmee de omroep het fragment op Twitter plaatste, was 'pijnlijk' en 'triest': wel iemand bellen als deskundige, maar haar vervolgens belachelijk maken. Het internet bleek niet te gaan voor de makkelijke lach, maar over redelijk wat zelfcorrigerend vermogen te beschikken. En dat is dan best wel weer top.


Nadat Beatrix, de paus, Sacha de Boer en Clairy Polak aankondigden te stoppen, werd donderdag bekend dat Humberto Tan het voor gezien houdt bij radiozender BNR. Behalve dat dit voer is voor een dankbaar gedachtenexperiment waarbij je deze mensen en hun beroepen uitwisselt, is het interessant naar de redenen voor hun abdicaties te kijken.


Allereerst Beatrix: 33 jaar koningin geweest, 75 jaar oud; prima, niets op aan te merken. Dan de paus: te oud en ziek. Dat eerste had je kunnen weten toen je eraan begon, tweede: oké, daar valt weinig tegen in te brengen. Sacha de Boer: tien jaar lang het achtuurjournaal gepresenteerd en wil nu gaan doen wat ze echt leuk vindt: fotograferen. Klinkt ook plausibel. Dan komen we bij Humberto Tan. Volgens het bericht op de site van BNR stopt de presentator met zijn ochtendshow omdat 'tweeënhalf jaar, elke dag zo vroeg je bed uit' je niet in de koude kleren gaat zitten. Bovendien werkt Humberto aan het boek Rondom Tanén gaat een tv-commercial doen. Dat laatste is volgens BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich 'niet te combineren met zijn journalistieke werk als nieuws-anchor van BNR.' Daardoor bekruipt je het gevoel dat het gesprekje tussen de twee zo is gegaan. Tan: 'Hoi Sjörs'. Fröhlich: 'Ik heet Sjors'. Tan: 'Natuurlijk. Hoi Sjors, ik ga een televisiereclame doen.' Fröhlich: 'Nee, dat kan niet. Dan moet ik je laten gaan.' Tan: 'Prima, ik wilde toch wel eens een keertje uitslapen. Dag Sjörs.'


Wat uiteindelijk de reden is geweest, zal wel een mysterie blijven. BNR mag zich het hoofd gaan breken wie de plaats moet innemen van de energieke, charismatische Tan. Zelf draait hij zich nog eens om in zijn bed. Slaap lekker Humberto.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.