RTV Noord blundert met in scène gezette vuurwerkreportage

Een item van RTV Noord over illegale handel in verboden vuurwerk blijkt op dubieuze manier in scène te zijn gezet. Bovendien heeft een freelance verslaggever in ruil voor reclame op zijn persoonlijke Facebookpagina een gratis vuurwerkpakket gekregen.

Beeld RTV Noord

De verslaggever kreeg het pakket toen hij aan het filmen was bij een vuurwerkverkoper voor een item over illegaal vuurwerk kopen in de provincie. De reportage kreeg veel kritiek en werd nepnieuws genoemd, omdat fragmenten in scène waren gezet.

De verslaggever filmde een vuurwerkverkoper die zwaar mortiervuurwerk in de aanbieding had. De man kwam niet herkenbaar in beeld. Vervolgens legde de journalist de beelden voor aan een erkende vuurwerkverkoper, die als deskundige zijn licht op het illegale vuurwerk liet schijnen. Oplettende kijkers zagen echter dat deze man dezelfde trui aan had.

Het logo van de vuurwerkwinkel is duidelijk te zien, stelde het Groningse stadsblog Sikkom vast. 'Keihard fakenews', oordeelde het. Sikkom deed ook navraag bij het legale vuurwerkverkooppunt. 'Het is inderdaad in scène gezet. Het was geen echt vuurwerk wat te zien was, maar dummy's', aldus een medewerker.

In een verklaring stelde RTV Noord geen nepnieuws te hebben verspreid, maar wel fouten te hebben gemaakt met het filmpje. In een telefonische toelichting zegt hoofdredacteur Mischa van den Berg dat de redactie wilde aantonen dat je vrij eenvoudig aan illegaal vuurwerk kunt komen in Groningen. 'De verslaggever heeft discutabele keuzes gemaakt zonder overleg met de samensteller van dienst. Hij heeft niet gemeld dat hij één persoon heeft gebruikt voor twee rollen. Dat kan natuurlijk nooit.'

Van den Berg vertelt dat inmiddels is gebleken dat de vuurwerkhandelaar uit het filmpje de verslaggever een vuurwerkpakket van 139 euro heeft gegeven in ruil voor reclame, vermoedelijk alleen op diens Facebookpagina. Ook deze onthulling komt van Sikkom. Willem Groeneveld van Sikkom bevestigt dat de vuurwerkverkoper hem heeft verteld het vuurwerkpakket aan de verslaggever te hebben gegeven. De vuurwerkverkoper wil geen commentaar geven.

Van den Berg: 'De gang van zaken wordt nu extern onderzocht, door een persoon die niet aan onze organisatie is verbonden. Als je zo overvallen wordt door nieuwe feiten terwijl je meent alles te hebben doorgesproken, wordt het tijd voor drastischer maatregelen. Hangende het onderzoek zullen we de freelance verslaggever niet inschakelen. De betrouwbaarheid van onze omroep krijgt hierdoor een enorme deuk.'

In een reactie laat de verslaggever in kwestie weten dat hij de vuurwerkverkoper al jaren kende. De verkoper wilde hem een vuurwerkpakket aanbieden. 'Maar ik ben helemaal niet van het vuurwerk en wees het telkens af. Hij bleef aandringen en zei dat hij het me zo gunde. Uiteindelijk heb ik het aangenomen. Het had niets met RTV Noord te maken - het was niet in de functie van journalist.'

De verslaggever laat weten zijn actie achteraf 'ongelooflijk naïef' te vinden. 'Ik had er nooit over nagedacht en dat is hartstikke stom. Een extern onderzoek lijkt me heel verstandig.' Dat het ook tijdens de gesprekken daarna met de hoofdredactie niet ter sprake is gekomen, komt volgens hem omdat het voor hem slechts om een 'mini-detail' ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden