nieuws toeslagenaffaire

RTL: Topman Belastingdienst weg om toeslagenaffaire

De hoogste baas van de Belastingdienst moet vertrekken in de nasleep van de toeslagenaffaire. Directeur-generaal Jaap Uijlenbroek verlaat de dienst op korte termijn. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond op basis van Haagse bronnen.

Jaap Uijlenbroek tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de Belastingdienst. Beeld ANP

De positie van Uijlenbroek wankelde al langere tijd vanwege de gebrekkige afhandeling van de affaire. Duizenden ouders werden onterecht als fraudeur met toeslagen voor kinderopvang aangemerkt en kwamen daardoor in grote financiële problemen. Toen de fout eenmaal werd ingezien, verliep een oplossing allesbehalve vlekkeloos.

Minister Hoekstra van Financiën zou volgens ingewijden al voor Kerstmis het vertrouwen in de topambtenaar hebben opgezegd. Al eerder riepen ambtenaren van de Belastingdienst op tot maatregelen tegen leidinggevenden die verantwoordelijk waren voor de toeslagenaffaire. De manier waarop de affaire werd afgehandeld, leidde tot veel onvrede op de werkvloer. Op het intranet van de dienst uitten de medewerkers hun ongenoegen. Daarop schreven ze al dat directeur-generaal Uijlenbroek ‘consequenties moet trekken’.

Afgelopen maand moest ook staatssecretaris Menno Snel (D66) het veld ruimen na een reeks onthullingen over de belastingaffaire. Snel bleek meermalen door zijn ambtelijke top niet goed te zijn geïnformeerd over de ernst en omvang van de kwestie.

Wat we eerder schreven over de toeslagenaffaire

De trieste affaire van de kinderopvangtoeslag
Staatssecretaris Snel (Financiën) moest zich begin december verantwoorden voor de kinderopvangtoeslagaffaire. Een hoofdpijndossier in drie bedrijven.

Menno Snel, staatssecretaris van Financiën: ‘We geven makkelijk geld en pakken het makkelijk af’
De signalen dat het misging bij het toezicht op de kinderopvangtoeslag waren er al eerder. Ze werden genegeerd. ‘Het had ons veel ellende kunnen schelen’, zo luidt nu de wijsheid achteraf van staatssecretaris Menno Snel van Financiën.

Wat Menno Snel verrast, maar gedupeerden weten: de Belastingtelefoon werkt niet. Waarom?
Dat de Belastingtelefoon weinig soelaas biedt, leek voor staatssecretaris Menno Snel een verrassing. Gedupeerden weten beter. ‘Het probleem is dat de beste mensen na drie jaar weg moeten.’

Roger Derikx werd vermorzeld door de Belastingdienst: ‘Ik heb wel 150 keer gebeld’
De problemen met de Belastingdienst, die hem als fraudeur bestempelde, kostten Roger Derikx zijn huwelijk, zijn nachtrust en zijn vertrouwen in de overheid. ‘Zelfs de boswachter wantrouw ik.’

Staatssecretaris Snel laat bij vertrek een onheilspellende boodschap na
Het vertrek van staatssecretaris van Financiën Menno Snel was in de Haagse logica onvermijdelijk, maar vooralsnog schieten de gedupeerden er weinig mee op. Ook het kabinet houdt kopzorgen: wie moet de ontspoorde Belastingdienst nu in het gareel krijgen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden