nieuws kalversterfte

RTL: Sterftecijfer van kalfjes op 1.200 boerderijen schrikbarend hoog

Op ruim 1.200 boerderijen in ons land is sprake van extreem hoge sterfte onder kalfjes. De verzorging is zo slecht dat één op de vijf pasgeboren kalfjes binnen twee weken dood is. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw die RTL Nieuws heeft opgevraagd.

Gezonde kalfjes in een schone stal. Beeld ANP

De kalfjes worden geboren in smerige stallen, waarbij ze soms tot ruim boven hun enkels in de mest en urine staan. Veel kalveren zijn ondervoed, of krijgen vervuilde moedermelk. Hierdoor ontstaat vaak diarree of luchtweginfecties. Veel kalveren sterven daaraan of ze worden gedood omdat ze de medische kosten niet waard zijn.

De meeste kalveren in de melkveehouderij worden direct na de geboorte gescheiden van de moederkoe. Ze zijn volledig afhankelijk van de zorg van de boer.  Slechts eenderde van de kalfjes wordt opgefokt als toekomstige melkkoe. Stierkalfjes zijn sowieso weinig waard en worden doorverkocht aan de kalvermesterijen.

Magere kadavers

RTL heeft foto’s op haar website staan, die in 2015 en 2017 zijn genomen door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Hierop zie je de excessen: stallen met grote plassen urine en bergen uitwerpselen, kalfjes met open wonden, en magere kadavers in een gang.

De kalversterfte in de Nederlandse melkveehouderij is al jaren onverminderd hoog: vorig jaar bleek uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor dieren dat één op de zeven geregistreerde kalfjes al in het eerste levensjaar sterft. Het is voor het eerst dat bekend is hoeveel boerenbedrijven te maken hebben met een sterfte van 20 procent of hoger. 

‘Wij delen de zorgen’, zegt Jeanette van de Ven van de Land en Tuinbouworganisatie LTO in een reactie bij Radio 1. ‘Het houden van jonge dieren is echter heel complex, en je wordt er als boer echt niet beter van als een kalf doodgaat.’

Kalversterfte in Nederland neemt toe

Vorig jaar bleek al uit cijfers dat de kalversterfte in Nederland toeneemt.Dit wordt in verband gebracht met slechtere zorg en zelfs verwaarlozing in steeds grotere melkveebedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden