RTL nodigt meer lijsttrekkers uit voor debat als verschillen in peilingen te klein zijn

RTL is bereid de norm van vier deelnemers aan het premiersdebat los te laten als de verschillen in de peilingen te klein zijn. Eerder leek de zender vast te houden aan zijn format, waarbij de lijsttrekkers van de vier grootste partijen in de peilingen deelnemen. Het zetelaantal weegt daarin niet mee.

Redactie
Na het vorige premiersdebat begon de opmars van de PvdA, tegenover een zekere implosie van de SP. Beeld Martijn Beekman
Na het vorige premiersdebat begon de opmars van de PvdA, tegenover een zekere implosie van de SP.Beeld Martijn Beekman

Het RTL-debat, traditioneel een sleutelmoment in campagnetijd, vindt over een maand plaats. Over twee weken nodigt de zender de deelnemers uit, normaal gesproken vier. RTL baseert zich deze editie op de Peilingwijzer, die diverse peilingen combineert.

In die peiling liggen enkele partijen dicht bij elkaar. In de huidige stand vallen de verschillen tussen het CDA, D66, GroenLinks en SP binnen de foutmarge. Alleen de deelname van de VVD en de PVV staat buiten kijf. Politicoloog Tom Louwerse, die de Peilingwijzer ontwikkelde, zei eerder bedenkingen te hebben bij het strakke format dat RTL hanteert. De zender heeft de campagneteams nu beloofd meer partijen uit te nodigen wanneer de verschillen in de peilingen te klein zijn.

Verschuivingen

De peilingen wegen dit jaar veel zwaarder dan in 2012, toen de laatste editie van het premiersdebat plaatsvond. Destijds telde ook het aantal zetels in de Tweede Kamer mee in de kansen op een uitnodiging. RTL vindt dat nu 'onverdedigbaar'. 'Het zou geen recht doen aan de enorme verschuivingen die we sindsdien bij verkiezingen voor gemeenteraad en provinciale staten hebben gezien en die nu worden weerspiegeld in de peilingen', lichtte adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein woensdag toe.

Nu RTL volledig afgaat op de peilingen, is achter de schermen het getouwtrek in volle gang. De PvdA, met 35 zetels momenteel de tweede partij van Nederland, dreigt buiten de boot te vallen nu de peilingen de sociaaldemocraten niet gunstig gezind zijn.

Premiersdebat

Wie mag er meedoen aan het RTL-debat? Iedereen wil aanschuiven bij 'game changer' van RTL. (+)

Ingezonden brief van een lezer: 'Een premiersdebat is belachelijk in een parlementaire democratie.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden