RTL Nieuws: Pedohandboek vol met 'tips' vrij toegankelijk op Dark web

Olaf Tempelman
Eén van de hoofdstukken in het pedohandboek. © RTL Nieuws Beeld Rechtenvrij
Eén van de hoofdstukken in het pedohandboek. © RTL NieuwsBeeld Rechtenvrij

Van onze verslaggever

Op internet is een document van bijna duizend pagina’s in omloop waarin pedofielen tips krijgen hoe ze zoveel mogelijk van kinderen kunnen profiteren. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Al meer dan jaar circuleert dit ‘pedohandboek’ op het zogenoemde Dark web, het deel van het internet dat niet rechtstreeks vindbaar is voor zoekmachines.

De politie bevestigt dat het boekwerk is gebruikt door verschillende Nederlandse pedoseksuelen. Volgens RTL Nieuws is het ‘met afstand de uitgebreidste en gevaarlijkste handleiding die pedofielen in handen kunnen hebben’.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is deze handleiding niet strafbaar. Handleidingen ‘om bommen te maken of de perfecte moord te plegen’ zijn in Nederland ook niet strafbaar, aldus het OM. Verschillende Tweede Kamerleden eisen wel een verbod. ‘De rillingen lopen over je rug’, aldus CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg in een reactie.

GroenLinks wil onderzoeken of er een manier is bezit van het handboek te bestraffen, bijvoorbeeld omdat het aanzet tot geweld tegen kinderen. ‘Het feit dat het Openbaar Ministerie niet tot straffen overgaat, vind ik heel onbevredigend’, zegt Kamerlid Kathalijne Buitenweg. In Groot-Brittannië is de wetgeving drie jaar geleden aangepast om dergelijke handleidingen strafbaar te maken.

Via het document leren pedofielen onder meer hoe ze het vertrouwen van kinderen kunnen winnen, welke beloningstechnieken effect hebben en hoe kinderen ertoe kunnen worden aangezet ontmoetingen geheim te houden. ‘De meeste kinderen houden van seks, en wachten tot jij ze verleidt’, staat in de handleiding. In het document wordt ook tot in detail beschreven hoe seksuele handelingen met kinderen verricht kunnen worden.

Jan Hendriks, hoogleraar forensische psychiatrie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en tevens behandelaar van pedoseksuelen, bestempelt het circuleren van het document als kwalijk. ‘Het bevat duidelijke adviezen hoe ze risico’s kunnen vermijden om opgepakt te worden. Het is heel erg gericht op de pedoseksueel die kinderen kwaad wil doen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden