RTL houdt vast aan het oude: 'Raar najaar, maar geloof in live tv blijft groot'

De komst van de nieuwe zender FOX, on demand-diensten als die van Netflix en de aanhoudende investeringen van SBS in een wedergeboorte, doen de RTL-zenders niet sidderen van angst. Integendeel, de zendergroep houdt vast aan de koers die het al jaren tot marktleider maakt. 'Tv is en blijft een soort open haard in de huiskamer waar iedereen zich omheen verzamelt om verhalen te delen', aldus Matthias Scholten, directeur content van RTL Nederland.

Jeroen en Martijn Krabbé en Erland Galjaard tijdens de perspresentatie van het nieuwe RTL-seizoen. Beeld anp
Jeroen en Martijn Krabbé en Erland Galjaard tijdens de perspresentatie van het nieuwe RTL-seizoen.Beeld anp

Scholten sprak tijdens de de presentatie van de plannen voor komend seizoen, gisteren in Hilversum, wel van een 'raar najaar': 'Door de komst van FOX en diensten als die van Netflix heerst er het gevoel dat er veel gaat veranderen in de tv-wereld, maar wij denken dat dat uiteindelijk wel meevalt. Zoveel verandert er niet. De kracht van live tv maken mag niet worden onderschat, zeker niet in een tijd waar de digitale evolutie hoogtij viert. We leven nu eenmaal nog heel horizontaal: eten, werken, spelen en slapen nog steeds op vaste tijden.'

En daarom was de presentatie ouderwets op het mediapark in Hilversum - in tegenstelling tot SBS dat komend weekend met een vliegtuig vol pers naar Ibiza afreist - en presenteerde RTL een waslijst aan vooral vertrouwde en goedbekeken programma's als The Voice (seizoen 4, met Ilse de Lange en Ali B), Holland's Got Talent (Dit keer zonder Patricia Paay), Divorce (seizoen 2), Expeditie Robinson en So You Think You Can Dance (beide op RTL5). RTL verwacht dat de meeste mensen gewoon nog altijd om half negen op de bank ploffen om de programma's op het moment van uitzenden met de hele familie te kijken.

'Revolutie'
Dit in tegenstelling tot de vele berichten over de 'revolutie in tv-kijken' die vooral rond de komst van Netflix rondzingen. Daar kun je vele series en films op je eigen moment bekijken, online en dus on demand. Een service die velen al kennen van 'Uitzending Gemist' en het digitale on demand-aanbod van kabelaars als Ziggo, UPC en KPN, maar waarvan het aanbod de komende jaren alleen maar zal toenemen, mede dankzij de jonge generatie die opgroeit met het idee dat elk programma toch wel altijd overal is terug te kijken. RTL deed onlangs zelf overigens ook een duit in het zakje door de digitale filmcatalogus van Videoland over te nemen, maar daar werd tijdens de traditionele najaarspresentatie dan weer met geen woord over gerept.

SBS6
Net als over SBS, ooit nog als concurrent gezien, maar tijdens de bijeenkomst doodgezwegen. Scholten noch programmadirecteur Erland Galjaard nam de letters SBS in de mond. De door Talpa en Sanoma overgenomen zendergroep bakt er al jaren weinig van en staat voor het zoveelste jaar op rij voor een 'tv-seizoen waarin het erop of eronder zal zijn'. Het is voor RTL reden om er überhaupt maar niet meer over te praten. En dat terwijl SBS6 komend seizoen toch haar hele vooravond op de schop gooit, de vooravond waarvan bekend is dat het uiteindelijk de tv-kijker moet behouden tot in de primetimeprogrammering. Bij RTL4 zit deze al vele jaren als geramd, dankzij RTL Boulevard, RTL Nieuws en GTST, maar bij SBS al langere tijd blijft hangen op een mager gemiddelde van een half miljoen kijkers. Met een sketchshow over relaties (Ik ook van jou, elke dag om 19:30 uur) en een afvalprogramma (The Biggest Loser, 20.00 uur) hoopt het de kijker over te halen toch voor SBS te kiezen.

Het nieuwe logo van RTL4 Beeld RTL
Het nieuwe logo van RTL4Beeld RTL

Late Night
Galjaard ziet het zo'n vaart niet lopen: 'Onze vooravond is ijzersterk'. En RTL4 wil nu ook de late avond weer terugveroveren. Lange tijd konden Hart van Nederland en Pauw & Witteman profiteren van het gat dat Barend & Van Dorp zeven jaar geleden achterlieten om 22:30 uur, maar dat is wat Galjaard betreft nu over met de komst van RTL Late Night, de nieuwe dagelijkse talkshow van Humberto Tan. 'Tan is een generalist, zeer breed inzetbaar. Hij is ad rem, sympathiek en heeft bewezen een zeer brede interesse te hebben.' Tan presenteerde de ochtendshow op BNR Nieuwsradio en was presentator bij Eredivisie Live. Vorig jaar maakte hij al een proefaflevering van Late Night, maar konden hij en RTL nog niet beginnen omdat Tan nog onder contract stond bij eerdergenoemde media. Tan zelf: 'Ze hebben een jaar op mij gewacht, dus de druk is niet zo groot...'.

Volgens de presentator zal zijn talkshow, die live vanuit een studio in het Amsterdamse Americain Hotel zal komen, 'breder' zijn dat die van Pauw en Witteman. 'Het zullen gasten zijn waarin ík geïnteresseerd ben. Ik wil graag veel interactie aan tafel; het moet al met al een prettige afsluiting van de avond worden.'

Hoewel het meeste aanbod komend seizoen op de RTL-zenders bekend zal voorkomen, waren er naast Late Night nog meer nieuwe series en programma's aan te kondigen. Zoals 'Volgende Week', een cabareteske talkshow met Daphne Bunskoek op zaterdagavond, de theatershows van Richard Groenendijk en de dramaserie De Man met de Hamer, een serie met vader en zoon Krabbé in de hoofdrollen. Een serie die ooit bedoeld was voor de Publieke Omroep, maar die Erland Galjaard volgens Jeroen Krabbé zelf 'zo graag wilde hebben' dat deze na een voorbereiding en draaiperiode van ruim anderhalf jaar daar te zien zal zijn. Probleem voor zoon Krabbé was nog wel dat hij naar eigen zeggen te vaak in de camera keek, in plaats van erlangs. 'Macht der gewoonte; ik zei nog net niet Goedenavond dames en heren', erkende een nederige Martijn Krabbé die voor het eerst in een tv-serie als acteur te zien zal zijn.

Drama
Sowieso veel drama komend seizoen bij RTL: 'Dat is wel een trend te noemen, Nederland drama', aldus Galjaard. In het aanbod onder meer Verlaten Vrouwen (naar een rubriek in de Linda.), Nieuwe Buren (met Katja Schuurman en Thijs Römer), Moordvrouw (seizoen 3) en weer een nieuw serieproject van Linda de Mol (licht gebaseerd op de Amerikaanse comedy 'Modern Family').

Om het huiskamergevoel en het 'oude vertrouwde' toch kracht bij te zetten haalde RTL ook weer een hoop oude bekenden terug. Zoals 'Geer & Goor', ofwel Gerard Joling en Gordon die in 'Effe Geen Cent te Makken' een maand samen gaan leven in een Amsterdams rijtjeshuis. Dat moet hysterische beelden opleveren van de welbespraakte diva's die jaren geleden met de 'over de Vloer'-programma's hun grootste successen vierden. Ook terug: de spelshow Wie Ben ik? (ditmaal met Wendy van Dijk, Paul de Leeuw en Jandino) en bij RTL5 zien we weer de vertrouwde zwaailichten in 112 Ooggetuige en 112 Noodoproep: een nineties-flashback.

Zelfs het nieuwe fel oranje logo van RTL 4 doet ouderwets aan: Het past allemaal in de vertrouwde - 'met gekamde haartjes voor de buis'-sferen die RTL graag in tijden van digitaal en social media-geweld weer wil oproepen. Matthias Scholten: 'Gewoon thuis op de bank voor de televisie, maar dan wel met tablet of mobiel in de hand; zo voelen we ons verbonden met elkaar en met de wereld.'

Humberto Tan Beeld RTL
Humberto TanBeeld RTL
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden