Opinie

'RTL Boulevard - gerenommeerd trefpunt voor het juridisch discours'

Eerst even 'wat er toch ook bij hoort', aldus maandag RTL Boulevard: het mediacircus. Jawel, er was ook buitenlandse pers afgekomen op de zaken rond Robert M. en zijn echtgenoot Richard van O.

Bram Moszkowicz in RTL Boulevard.Beeld ANP

Vlaamse cameraploegen, Franse - het is wat. Voornamelijk een wonderlijke reflex van Nederlandse media die zich ook al voordeed rond het skiongeluk van prins Friso. Alsof ze de rechtvaardiging zelf ook even zochten.

De zaak Richard M. dus. Maandag was de aftrap tussen de cameraploegen bij 'de bunker'. Ouders werden (terecht) ver van de pers gehouden, ook daarom is de zaak op televisie een advocatenbal geworden. Zouden rechters in hun vrije tijd eigenlijk tv mogen kijken?

Intense arbeidsvreugde
Voor wie er oog voor had, gebeurde er nogal wat. Zo noteren wij de glorieuze doorbraak van Richard Korver, die zijn faam dankt aan zijn rol als spreekbuis voor de ouders van de misbruikte kinderen. Maandag zat hij weer in DWDD, waar zijn intense arbeidsvreugde sprak uit het geruite sjaaltje dat langs zijn colbert losjes van zijn schouders liep.

Tussen alle juridisch gekrakeel klonk maandag in Boulevard een vals geluid. Het kwam van Bram Moszkowicz, die zich op zijn vaste stek beklaagde over confrère Wim Anker, die het wrakingsverzoek had ingediend. Dat laatste verbaasde Moszkowicz, want: 'Anker was er in de zaak-Wilders als de kippen bij om te roepen dat ik de rechtbank wraakte om herrie te maken.'

De zaak werd er niet helderder op doordat Anker zelf al twijfelde aan zijn kansen. En terecht, zoals bleek.

Fittie
Woensdag laaide de fittie tussen de twee kemphanen weer op, opnieuw in Boulevard - gerenommeerd trefpunt voor het juridisch discours. Moszkowicz liet zich gewillig voeren door zijn kompanen aan de desk. Moszkowicz: 'Anker is niet de eerste collega waarvan ik zeg: daar heb ik veel respect voor, laat ik het zo zeggen. Of je wraakt, of je wraakt niet. Maar als je na een verzoek voor de camera zegt dat je kantoor eigenlijk te sjiek is om te wraken, dan krijg ik een wrange smaak in de mond.'

Jeroen Kijk in de Vegte legde de bal nog even klaar voor open doel: 'Is het niet zo dat hij tegen jou inging toen jij wraakte in de zaak-Wilders?' Ja, dat was diezelfde Anker.

Geen vragen meer, edelachtbare.

Jawel, toch nog één: of er rond wrakingsverzoeken inderdaad sprake is van 'kopieergedrag, onder meer door prominenten op tv', zoals EenVandaag dinsdag opperde. Er kwam geen bewijs voor, maar feit is dat het aantal verzoeken in vier jaar tijd steeg van 159 naar 288.

Onvoorwaardelijke liefde
Onderwijl vechten de partijen voor hun belangen. M. zelf weet zich af te schilderen als slachtoffer, behekst met een vloek. In Pauw & Witteman mocht Erik van Kregten, advocaat van M.'s echtgenoot Richard van O., zijn cliënt neerzetten als 'een naïeve man, die veel overheeft voor zijn medemens', behept met een onvoorwaardelijke liefde voor M. Sinds hij medicijnen krijgt tegen depressie, 'lijkt het wel of hij een gedaanteverwisseling heeft ondergaan'. Zijn hogere doel legde Van Kregten zelf uit: 'Voorkomen dat Van O. wordt meegesleept in de zaak van zijn echtgenoot.'

Opvallend was ook het gevecht van NOS-verslaggeefster Lidwien Gevers, die met bewogen oogopslag het relaas van M. weergaf als een zielig kinderboek. M. had geworsteld met zichzelf, vertelde ze. Tot hartkloppingen, koud zweet en trillende handen toe. 'Maar hij kon niet anders, hij moest het doen, want hij was behekst.'

Gevers vond het 'een zware zit', zei ze naar haar tranentrekkende verhaal. En dan moest ze van haar baas ook nog tot acht uur 's avonds voor de verlaten rechtbank blijven staan. Onmenselijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden