RTL betaalt niet voor bewezen diensten

Korrelatie werkt nog steeds zo goed als onbetaald voor RTL 4 en 5. De publieke omroep draagt jaarlijks wel bij in de kosten van telefonische hulpverlening na tv-programma's waarin gevoelige onderwerpen zijn aangesneden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Korrelatie heeft een jaarlijks budget van 850 duizend gulden. Dat bedrag is nog steeds hetzelfde als in 1993, maar toen was het aantal hulpvragen bijna een kwart minder dan vorig jaar.

De NOS betaalt voor bijna de helft mee aan de kosten (400 duizend gulden) die Korrelatie maakt bij de eerste opvang na programma's. De publieke omroepen deden vorig jaar 57 keer een beroep op de hulpverleners.

Voor RTL stond Korrelatie 25 keer klaar om kijkers bij te staan. Juist RTL 4 en 5 zonden vorig jaar programma's uit die na afloop veel reacties opriepen.

De meeste bellers reageerden op het RTL 4-programma over fobieën, (288 reacties), de Vijf Uur Show over anorexia nervosa, met (186 bellers) en een programma op RTL 5 over Yolanda uit Epe dat 185 reacties opriep.

Directrice Th. Huijbregts van Korrelatie noemt RTL een grote afnemer, met dicht bekeken programma's. 'We hebben ze gevraagd de variabele kosten te betalen die we maken voor opvang. We moeten vaak een beroep doen op extra hulpverleners.' Maar ondanks herhaald overleg hebben beide partijen nog altijd 'verschil van inzicht' over de tegemoetkoming. Zij wijst erop dat RTL vorig jaar wel een spot voor haar stichting heeft gemaakt, die vermoedelijk komende zomer een vervolg krijgt.'

RTL stelt zich op het standpunt dat telefonische hulpverlening een taak is voor de overheid.

Voor het derde achtereenvolgende jaar was seksueel geweld verreweg het belangrijkste gespreksonderwerp op de televisie. Eén op de zes gesprekken gaat daarover. Vooral groepsgewijze incest, sadistische mishandelingen en verkrachtingen binnen een familie in Epe trokken afgelopen jaar landelijk aandacht. De bellers waren bijna eensluidend positief over Yolanda, het meest prominente slachtoffer van dat geweld. De bellers spraken vaak hun respect en bewondering uit over de moed van deze vrouw.

Korrelatie kreeg nooit eerder zoveel meldingen van moorden op baby's die zijn verwekt als gevolg van seksueel geweld. Veel mensen durfden door Yolanda's optreden naar buiten te komen met verhalen over meervoudig en zeer gewelddadig seksueel misbruik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden