RTL 5 maakt weinig kans als nieuwszender

De toekomst van RTL 5 als nieuwszender achter een decoder is hoogst onzeker geworden. De aandeelhouders van de Holland Media Groep (RTL 4, 5, en Veronica) verwachten dat het station de eerste jaren alleen maar verlies zal lijden....

NOEL VAN BEMMEL

Van onze verslaggever

Noël van Bemmel

AMSTERDAM

De eigenaren van de Holland Media Groep (HMG) hadden twee weken geleden toestemming moeten geven voor het plan voor de nieuwszender, die op 1 januari wil beginnen. Maar uitgever VNU, het Luxemburgse CLT, Veronica en enkele kleinere partijen stelden elkaar daarentegen de vraag: zouden wij ook een nieuwszender beginnen als het niet zou hoeven van Brussel? Nee, klonk het eensgezind.

'We gaan liever door met de huidige formule', aldus een betrokkene. Volgens deze bron kan RTL 5 als rerun channel, een kanaal dat voornamelijk herhalingen van series uitzendt, winstgevend zijn, door een hoog marktaandeel en minimale kosten. 'De strategie is nu Brussel ervan te overtuigen dat de gedwongen formulewijziging ten onrechte is.'

Europees commissaris K. van Miert oordeelde eerder dit jaar dat de HMG te dominant was op de Nederlandse markt voor televisiereclame. De omvorming van RTL 5 tot kleine doelgroepzender zou dit bezwaar wegnemen.

Volgens de aandeelhouders van HMG is de televisiemarkt in één jaar tijd echter radicaal veranderd. Nieuwkomer SBS 6 heeft volgens hen bewezen dat een kleine partij de hele reclamemarkt naar haar hand kan zetten. De angst dat de HMG misbruik zal maken van haar dominante positie is daarom ongegrond, zo krijgt Van Miert binnenkort te horen. Volgens een nauw betrokken HMG'er is het de bedoeling met de bestaande formule door te gaan, of in elk geval uitstel te krijgen totdat meer Nederlanders over een decoder beschikken.

'Een nieuwszender levert de eerste tijd alleen maar verlies op', voorspelt Veronica-voorzitter J. van der Reijden. Volgens hem is het plan voor een nieuwszender nog niet afgekeurd, maar moet de HMG-directie volgende week beter uitleggen hoe zij denkt te verdienen aan een doelgroepzender achter een decoder. 'Het bereik zal veel kleiner zijn dan we een paar maanden geleden nog dachten. Het ziet er nu naar uit dat de meeste kabelexploitanten wachten op de komst van een digitale decoder en dat betekent vertraging', aldus van der Reijden.

Boermans is van plan een gulden per maand te vragen voor RTL 5 als nieuwszender. Deze zogeheten tweede inkomstenbron moet goed zijn voor de helft van alle inkomsten. Maar als de nieuwszender op 1 januari zou beginnen, hebben hooguit 800 duizend van de 5,7 miljoen huishoudens met een kabelaansluiting de mogelijkheid een abonnement te nemen.

'Iedereen staat klaar om te beginnen, maar de kabelinkomsten zijn opeens een big issue geworden', aldus een HMG'er. Volgens hem hoeft er niemand ontslagen te worden als de nieuwszender niet doorgaat. Wel is dan de uitbreiding van de RTL 4-Nieuwsredactie van de baan. 'We hadden gehoopt dat Sport 7 voor ons als breekijzer zou fungeren. Maar het tegendeel blijkt waar.' Boermans was gisterenniet beschikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden