Rsi-uitgedaagde denkt niet aan de WAO

Dat was weer een lekkere laatst, dat rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over een strengere aanpak van zieke werknemers....

Het amerikanisme 'rsi-uitgedaagde' kwam ik tegen in Het Handvat, orgaan van de Nederlandse rsi-vereniging. Bij het verzinnen van die naam moet absoluut een stand-up comedian betrokken zijn geweest. Los daarvan, het blad fungeert waarachtig als houvast voor rsi-getroffenen. Het is, heel simpel, altijd prettig te weten niet alleen te zijn.

Duidelijk wordt ook dat de rsi-club met epidemische vaart groeit. Afgelopen zomer telde de vereniging al bijna 3500 leden. Aansluitend ontwikkelt zich een enorme industrie van preventieve en rsi-bestrijdingsmiddelen. Boeiende, soms verbazende lectuur.

Af en toe is het echt schrikken. Als je leest dat vrouwen vanwege rsi afzien van het krijgen van een kind. Maar er blijken ook moeders rond te lopen die dankzij spookachtige steunbanden en juiste tiltechnieken in staat zijn hun baby in hun armen te houden.

Een stuk lolliger was het te ontdekken dat er zelfs een rsi-kookboek bestaat: Lekker eten zonder handomdraai heet het, geschreven door publiciste Jeanne Doomen. Nooit geweten dat ook zij al jaren lijdt. De term rsi-uitgedaagde krijgt plots concreet body. Haar pastarecept met een opgewarmd bolletje Boursin is overigens verdomd handig en lekker. Ook zonder rsi.

Dat rsi-loze stadium bereik ik ooit. Ik heb al een enorme jump gemaakt door van 30 procent werken over te gaan op 50 procent. Helaas zag ik mij de eerste halve werkweek gedwongen, wegens een onwillige arm, me volledig ziek te melden. Maar een kniesoor die daarop let. Herstellen van rsi gaat op zn Echternachs: twee stappen vooruit, een achteruit. Beetje sloom, maar ook een manier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden