RSI neemt fors af in communicatiesector

Het aantal personen in de ICTsector dat door ziekte uitvalt of in de WAO terechtkomt is in 2002 sterk afgenomen....

De branche verwacht dat het ziekteverzuim dit jaar zal dalen tot 4,3 procent. Vorig jaar was dat nog 5,6 procent. Dat stelt Nederland-ICT, de federatie van brancheorganisaties in de ICT. 'Het aandeel van RSI is de laatste jaren afgenomen. Daarmee is RSI niet dé ziekte geworden die onze branche zou bedreigen. Zeker niet als je ziet dat het totale ziekteverzuim eveneens is teruggedrongen', stelt woordvoerder Machiel de Rooij.

Uit cijfers van arbodienst ArboNed blijkt dat het percentage RSI-gerelateerde klachten in de sector 19,4 procent bedraagt, terwijl dit gemiddeld over alle sectoren 34 procent is.

Om de dalende lijn vast te houden, presenteerde Nederland-ICT onlangs een zogeheten RSI Toolkit. De gratis cd-rom is bedoeld om bedrijven in de ICT te helpen de spieraandoening te verminderen. De cd bevat presentaties over preventie voor leidingsgevenden en medewerkers, informatie over de juiste werkplekinstelling, juridische aspecten en ergonomie. Daarnaast biedt de branche een telefonische helpdesk en is er een kennisuitwisseling opgezet voor human resources-medewerkers en enkele arbodiensten.

De Toolkit is een van de uitvloeisels van het mislukte streven naar een arbo-overeenkomst tussen vakorganisaties, de branche en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Na anderhalf jaar vruchteloos overleg tussen de drie partijen is onlangs geconcludeerd dat er geen arboconvenant mogelijk is. Nederland ICT constateert dat 'de traditionele vorm van het arboconvenant niet geschikt blijkt voor de sector.'

De organisatie wijt het mislukken van het overleg aan de vakbonden die eerst wilden horen welk bedrag de branche in het arbo-streven wilde steken, terwijl de ICT-sector eerst wilde weten welke voordelen er zouden voortvloeien uit een convenant.

Volgens woordvoerder De Rooij wordt de onmin veroorzaakt door vakbonden die vasthouden aan 'traditionele procedures'. 'Inhoudelijk is er geen verschil van mening. De sector wil ook investeren in kennis en expertise op dit terrein. Maar de bonden zijn in de ICT sterk ondervertegenwoordigd, en dat willen ze graag veranderen.'

Inmiddels heeft staatssecretaris Rutte ook afgezien van een convenant, waardoor de branche op eigen initiatieven, zoals de Toolkit, is aangewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden