Reportage

Rrrrrrrrt, oei! op het schoolplein

Het is een rage onder scholieren: Heelys, schoenen met wieltjes in de hak. Niet aan te slepen, zegt de importeur. Tot chagrijn van scholen die ongelukken zien gebeuren - en ze verbieden.

Joris Zwetsloot
Scholieren vermaken zich in Almere met hun Heelys. Na een aanloopje kunnen ze op hun hakken een paar meter doorrollen. De schoenen worden verkocht met een waarschuwingssticker, maar kinderen vinden een helm of andere bescherming niet 'cool'. Beeld Najib Nafid
Scholieren vermaken zich in Almere met hun Heelys. Na een aanloopje kunnen ze op hun hakken een paar meter doorrollen. De schoenen worden verkocht met een waarschuwingssticker, maar kinderen vinden een helm of andere bescherming niet 'cool'.Beeld Najib Nafid

Op het eerste gezicht lijkt Mare (9) het schoolplein te verlaten op gewone gympen. Maar dan neemt de olijke scholier een klein aanloopje, verplaatst zij haar gewicht naar haar hielen en rolt zij verder op de hakken van haar schoenen. 'Joehoe!', roept ze terwijl ze over het schoolplein zweeft richting haar moeder die wacht bij het hek van basisschool De Optimist in Almere.

Mare - legging met bloemenprint, glimmende tuquoise jas - is de trotse bezitter van een paar Heelys. De schoenen met uitneembare wieltjes in de hak zijn een rage onder Nederlandse basisschoolscholieren. 'Jorden, Marciano, Joyce, ...', alleen al in Mares klas maken zeker acht van de 26 leerlingen de blits met Heelys, telt zij op haar vingers. Op hetzelfde moment rollen tientallen leerlingen van De Optimist op Heelys het hek uit richting hun ouders.

Ook elders in het land zijn de skateschoenen à 75 euro per paar niet aan te slepen. 'Dik vijftigduizend' paar verkocht de Europese distributeur Shiner sinds de Nederlandse herintroductie van de Heelys, begin vorig jaar. In 2007 deed een andere importeur van sportspullen al een poging. Het was een flop. Shiner probeerde in 2015 nog een keer. 'Landmanager' Bart Lodewijkx liet groepen kinderen de Heelys demonstreren in stadscentra. Een reclamecampagne op kinderzender Nickelodeon sloeg aan.

Nu zijn de rollende sneakers dusdanig populair dat scholen Heelys en aanverwante rolschoenen op grote schaal verbieden. Mares oudere zus Imre bijvoorbeeld mag haar Heelys niet meer meenemen naar de Parkwijk Montessori, even verderop. Ze kijkt een beetje beteuterd toe hoe Mare een extra demonstratie geeft van haar kunsten. En ook bij De Compositie, een basisschool in dezelfde wijk, heeft schooldirecteur Joke Walda sinds dinsdag een verbod ingesteld.

Strepen

'Wij kunnen niet meer instaan voor de veiligheid van de leerlingen die deze schoenen dragen, maar ook niet voor die van de leerlingen die aangereden worden', mailde Walda naar de ouders. Hoewel zij snapt dat het leuk is om de Heelys te gebruiken op de gladde marmoleumvloer van de school, botsen kinderen in de smalle gangen geregeld tegen elkaar aan. Bovendien laten de wieltjes lelijke strepen achter op de lichtgroene vloer.

Directeur Walda is naar eigen zeggen de echte verwondingen voor met het verbod. Zo niet een school in Ouderkerk aan de Amstel: Heelys zijn daar sinds de zomervakantie niet meer welkom omdat er in 'kleutergroepen over handjes werd heengereden', aldus de nieuwsbrief op de website.

Ierse onderzoekers deden acht jaar geleden onderzoek naar de onschuldig ogende rage. 8 procent van de botbreuken bij kinderen in het academisch ziekenhuis van Dublin bleek op het conto te komen van de Heelys.

Heelys. Beeld
Heelys.Beeld

Niet voor niets worden de Heelys verkocht met een waarschuwingssticker om vooral bescherming te dragen. Ook Bart Lodewijkx van importeur Shiner hamert daarop. 'Net als met skeelers en skateboards kun je vallen. Dat is niet erg, zolang je bescherming draagt.'

Lodewijkx, die net als de scholen de Heelys alleen geschikt vindt voor buitengebruik, voert naar eigen zeggen een achterhoedegevecht. Kinderen vinden bescherming niet 'cool' en ouders zouden de risico's wel wat serieuzer mogen nemen. Met name de helm wordt volgens hem onderschat. Bij een klapper naar voren voorkom je een val nog wel met je tenen, maar raak je uit balans naar achteren, dan dreigt volgens Lodewijkx het gevaar van een val op het achterhoofd.

Creepy maar leuk

In de hal bij De Compositie, waar Heelys nu niet meer mogen, zag gebouwbeheerder Martijn Dijkman leerlingen regelmatig op die manier 'achterover knallen'. Leerling Eline (9) - felroze bril, jas én Heelys - noemt de schoenen daarom 'creepy, maar wel leuk'. En hoewel ze begrijpt dat haar school de Heelys verbiedt, vindt ze het jammer dat ze niet meer kan oefenen met haar klasgenootjes. Ze is nu aangewezen op haar moeders arm of het tuinhek. Zelfstandig 'heelyen' lukt nog amper, vertelt ze, maar bescherming lacht ze weg. 'Ik hou van vallen.'

Mare van basisschool De Optimist draagt ook nooit bescherming. Zij had het heelyen met Kerst in nog geen uurtje onder de knie en viel vandaag voor het eerst, 'toevallig'. Als zij haar turquoise jas wat omhoog doet, glinstert een verse schaafwond op haar zij ter grote van een post-it. Ook zus Imre had eens zo'n ei op haar heup, vertelt moeder Debby van der Wouden. 'Maar juist daar is geen bescherming voor te koop', legitimeert zij haar keuze. 'Ik heb af en toe wel bedenkingen bij de Heelys. Ze gaan soms best hard. Maar ja, je kunt ook vallen op de fiets.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden