Rozenazijn

Azijn is een uitstekend bewaarmiddel. En er is meer in te leggen dan augurken. Zoals morellen, volgens de negentiende-eeuwse Rijntje Biljardt: 'Men snijdt de stelen half af; op 2 ponden 1 lood kruidnagelen en 1 blaadje foelie; kook dan 1 ons suiker in eene kan wijnazijn, tot dat er schuim...

Kruidenazijn volgens dezelfde Rijntje: 'Men neemt een groote wijde flesch, waar men bladen van dragon in doet, alsmede rijpe frambozen, aalbessen en pimpernel. Nu kookt men azijn, welken men koud laat worden, denzelven dan in de flesch giet, deze goed kurkt en dezelve in de zon zet om te trekken. Deze azijn wanneer zij getrokken is, kan overal toe gebruikt worden.'

Pruimen in het zuur, uit De bekwame keukenmeid (2e druk, 1912): 'Men kookt een halve flesch azijn met 12 kruidnagels, 1 stuk pijpkaneel en 200 gram witte suiker. Dan doet men halve kilo pruimen, na ze gewasschen te hebben er even in en daarna alles in een pot of flesch, met perkamentpapier gesloten.'

Roode bessen met azijn (uit Nieuw volledig handboek der kookkunst, 1836): 'Men neemt schoone groote trossen, legt ze in eene wijdmonde flesch, en strooit er fijne witte suiker door heen; op een pond bessen gebruikt men vijf onsen suiker; giet er dan wijnazijn op, en laat het eenige uren staan; alsdan giet men dezelve er weder af, kookt ze op, schuimt ze goed af, en doet er dezelve wede kokend over heen; nu laat men ze eenige dagen staan, giet dan de azijn er nogmaals af, brengt ze op het vuur, en laat ze koken; doe er dan de bessen in, laat ze even doorheet worden; dan zet men ze af, laat ze koud worden, en vult ze vervolgens in fleschen, die men goed toemaakt met eene blaas.'

Viooltjesazijn: 'Men doet eenige handenvol blaauwe viooltjesbladen in eene flesch, giet dezelve met goeden witten wijnazijn vol, maakt dezelve goed toe, en laat het in de zon trekken; daarna filtereert men het door eene doek, en bewaart den nu schoon gekleurden en welsmakenden azijn in kleine fleschjes.'

Rozenazijn: 'Men zoekt schoone rozenbladeren, die geene gele vlakken hebben, doet die, benevens eenige nagelen, een stukje kaneel, een stuk spaansche peper en eenige blaadjes foelie, in eene kruik, giet er goeden scherpen wijnazijn over, en laat het in de zon veertien dagen trekken; daarna filtereert men het door eenen doek, doet het in flesschen, en bewaart ze in den kelder, tot gebruik in fijne ragouts, salade of dergelijken.'

Nog een kruidenazijn: 'Men neemt estragon,rozemarijn, basilicum, timian, citroen- en oranjeschillen, kaneel, nagelen, foelie en peper; hak dit alles fijn, overgiet het met wijnazijn, en laat het in eene goed toegemaakte kruik drie weken distilleren; filtereer het dan door eenen fijnen doek en bewaar het in flesschen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden