Rozen verwelken, principes ook, mort de groep illegalen

De PvdA'ers die zondag in Utrecht hun ledenraad over strafbaarstelling van illegaal verblijf bezochten, werden opgewacht door asielzoekers. 'Elke PvdA'er die ik spreek is tegen, maar Samsom houden ze niet tegen. Snap jij het?'

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAAP STAM

AMSTERDAM/UTRECHT - Ze stoppen zelfs voor een rood voetgangersstoplicht bij een zebrapad hoewel er in de verste verte geen auto te bekennen is. 'Pas op, daar hangt een camera.' De demonstranten die zondag naar de politieke ledenraad van de PvdA in Utrecht lopen, zijn zich er terdege van bewust dat ze illegaal zijn. Ze willen niet de minste aanleiding geven om te worden opgepakt.

Veertig uitgeprocedeerde asielzoekers die schuilen in de Vluchtkerk in Amsterdam en zeven sympathisanten zijn 's ochtends per bus naar Utrecht gereisd om de PvdA te bewegen illegaliteit niet strafbaar te verklaren. De andere tachtig bewoners van de Vluchtkerk zijn naar een kerkdienst, dan wel uitgeput, of ze hebben genoeg aan hun eigen sores. Na enkele keren uitstel moeten ze 1 juni de kerk in Amsterdam-West hebben verlaten.

De demonstranten leven mee met de hongerstakers in de detentiecentra Schiphol en Rotterdam. Ze hebben zelf aan den lijve ondervonden hoe het is om daar opgesloten te zijn. Sommigen hebben er vijf keer gezeten, een enkeling vier jaar. Brood en pakken fris gaan rond, er wordt geroffeld op een tafeltje, een strijdkreet klinkt. 'Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal.'

Ibrahim Idris (47) uit Soedan, achttien jaar in Nederland, tweemaal in detentie gezeten, staart stilletjes voor zich uit. Hij voelt zich beroerd, de naweeën van tbc. Het kan hem er niet van weerhouden te demonstreren.

T-shirts van de Europese voetbalbond met het opschrift 'Respect' worden uit het plastic gehaald, beplakt met een nieuwe tekst (Refugee No Criminal) en uitgedeeld. 'We are here', klinkt het als de bus het bordje Utrecht passeert - de slogan van deze uitgeprocedeerde asielzoekers.

In het politiek cultureel centrum ACU, een mooi, klassiek actiebolwerk, verenigen de bewoners van de Vluchtkerk zich met die van het Vluchthuis in Den Haag. Als iedereen er is, een mannetje of tachtig, instrueert actieleider Sjerp van Wouden de demonstranten. 'Praat met PvdA-leden, klamp ze aan, geef ze de brief, opgesteld door onze broeders in Den Haag. Wees niet bang, blijf bij elkaar. Als er problemen ontstaan, vertrekken we.'

Ducttape gaat rond om de kreet op het T-shirt van de voetbalbond beter vast te plakken. Een vluchteling uit Den Haag schikt een mandje rozen, gemaakt van papier-maché en rietjes. 'Rozen verwelken, principes ook', staat op het bijbehorend protestbord.

Aan de rand van het Jaarbeursplein blokkeren politieagenten de weg, de hoofdingang is zeker 100 meter verderop. 'Jullie kunnen hier je podium pakken', zegt de agent met het meeste goudstiksel op zijn pet. Zijn collega's kijken strak voor zich uit. De vluchtelingen scanderen leuzen, houden protestborden omhoog, vormen een haag en spreken PvdA'ers aan. 'Elke PvdA'er die ik spreek is tegen, maar Samsom houden ze niet tegen. Snap jij het?', vraagt een Nederlandse actievoerder.

Sommigen hebben slaapzakken uitgerold en zijn erop gaan liggen. Sander Terphuis, het PvdA-lid van de roemruchte motie, is de enige die bukt en de hand schudt van liggende asielzoekers. Hij belooft zijn rug recht te houden. 'De PvdA maakt het karwei van Geert Wilders af', roept een oudere actievoerder door een megafoon.

pagina 9

Samsom danst verbaal naar zege

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden