Royale steun voor grondwet in europarlement

Het Europees Parlement heeft zich woensdag met grote meerderheid uitgesproken voor de nieuwe Europese grondwet. De stemming was evenwel meer van symbolische dan van feitelijke betekenis....

ANP en Reuters

Van de 677 uitgebrachte stemmen waren er 500 voor en 137 tegen, bij 40 onthoudingen. Tegen stemden de radicaal-linkse fractie (waartoe de europarlementariërs van de SP behoren), de Britse Conservatieven, de rechts-nationalisten en de onafhankelijke eurosceptische fractie (met onder meer de ChristenUnie/SGP).

Parlementsvoorzitter Borrell reageerde verheugd op de ruime meerderheid voor de grondwet. 'Deze uitslag laat geen ruimte voor twijfel over de steun van het parlement', zei hij.

De Luxemburgse premier Juncker, momenteel voorzitter van de Europese Unie, sprak van een 'belangrijke stap'. Voorstanders juichten toen de uitslag bekend werd gemaakt, tegenstanders zwaaiden met borden waarop stond 'No, not in my name'.

Het ontwerp voor de grondwet is in oktober vorig jaar ondertekend door de regeringsleiders van de 25 EU-lidstaten. De parlementen van twee landen, Litouwen en Hongarije, hebben de tekst inmiddels geratificeerd. Tenminste elf landen houden er een referendum over. Het eerste vindt volgende maand plaats in Spanje. Daar wordt geen vuurwerk verwacht. Dat is wel het geval in Frankrijk, Nederland, Denemarken, Polen en Groot-Brittannië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden